Az USA szerint az orosz légierő bombázott civileket Szíriában

Légitámadás után Gútában.Fotó: Ammar Sab/Anadolu Agency

A Fehér Ház közvetlenül Oroszországot vádolta meg a szíriai tűzszünet megsértésével – pedig Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában még támogatta a tűzszüneti tervet. Az amerikaiak állítása szerint a hmejmimi légitámaszpontról felszálló orosz vadászbombázók február 24-28 között, amikor elvben már tűzszünetnek kellett volna lennie, napi legalább húsz bevetést hajtottak végre Damaszkusz keleti határában, a lázadók kezén lévő keleti Gútában.

Az amerikaiak azt nem tudták bizonyítani, hogy az orosz gépek bombáztak is, radarjaikkal csak a gépek repülési útvonaláról tudtak adatokat szerezni. Ennek ellenére azzal vádolták Oroszországot, hogy civileket is bombázott. Az elmúlt hetekben a Gútát ért légitámadásoknak sok civil áldozata volt, a bombázások a kórházakat se kímélték.

“Oroszország semmibe vette az ENSZ tűzszünetét és ártatlan civileket ölt meg a terrorellenes műveletek hamis álcája mögött” – közölte a Fehér Ház.

Nem sokkal később a Fehér Ház újabb közleményt adott ki, ezúttal Donald Trump és Abdel Fatah esz-Sziszi egyiptomi elnök megbeszéléseiről, melynek a közlemény szerint témája volt “Oroszország és Irán felelőssége az Aszad-rezsim ártatlan civilek elleni brutális támadásaiban”. (Via Reuters)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.