Késik az ébresztőórája? Koszovó és Szerbia hibája!

Január közepe óta az elektronikus órák több európai országban is elkezdtek lassulni (összesen 25-ben), és közel hat percet késnek azóta. A rendellenesség érinti az ébresztőórákat, időzítős termosztátokat, de nem érinti például az okostelefonokat.

A megoldás az órákat összekötő hálózatban rejlik. Spanyolországtól Törökországig az európai országok egy nagy zóna részei, amelyet egy elektronikus háló köt össze egy szinkronizált frekvencia által. Ez a frekvencia szabályozza, hogy az egyes készülékek ugyanazt az időt mutassák.

Januárban azonban probléma keletkezett a rendszerben: Koszovó nem volt képes elegendő elektromosságot belepumpálni. Ebben az esetben a szabályok szerint Szerbiának kellett volna kisegítenie, de a két ország közötti feszült viszony miatt (például Koszovó egyoldalú kiválása Szerbiából) a szerbek ezt nem tették meg.

Emiatt azonban a frekvencia elkezdett “eltérni”, ez pedig hatással volt az órákra. Az eltérés végül kedden állt meg, miután Koszovó képessé vált a szükséges energia előállítására. Az órák pedig idővel helyreállnak, de kézzel is be lehet őket állítani, és utána már nem fognak időt veszíteni. (BBC)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 5 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.