Amerikai városok, amelyek tárt karokkal várnak

Miközben az amerikai kormányzat szigorítaná a bevándorlás feltételeit, méghozzá úgy, hogy az például nekünk, magyaroknak sem feltétlenül esne jól, azért az Egyesült Államokra jellemző módon akadnak olyan városok, melyek a bevándorlókat vonzó környezetet teremtenek. Szóval ha mégis fontolgatod az amerikai határátkelést, akkor az alábbi 10 várost érdemes kiemelt figyelemmel kezelned.

A listán szereplő városok földrajzilag ugyan eléggé szétszórtan helyezkednek el, de akadnak olyan közös vonásaik (például programok terén), melyek célja az érkezők beilleszkedésének segítése, vagy éppen a megfizethető élet.

A lista készítői az Egyesült Államok 50 legnagyobb városát vették górcső alá, és kilenc kritérium alapján rangsorolták őket, ezek között olyanok szerepeltek, mint például a megélhetési költségek, a bevándorlókat segítő kezdeményezések, a minimálbér, a tömegközlekedés ára, az óvodai árak, és még sorolhatnám.

De nem sorolom, jöjjön inkább a tíz város!

Milwaukee (Wisconsin)

Milwaukee-t elsősorban az árai teszik vonzó célponttá, az átlag megélhetési költségek bőven az amerikai átlag alatt vannak, és egyike annak a kevés nagyvárosnak, amely fényképes igazolvánnyal látja el az érkezőket függetlenül a státuszuktól. És bár ez minket, magyarokat annyira (remélhetőleg) nem érint, az illegálisan érkezőket sem dobják csak úgy ki a városból.

Los Angeles (Kalifornia)

Bár drága, mint a fene, tömegközlekedése pedig nem csak rossz, gyakorlatilag nem is nagyon van (legalábbis magyar vagy európai értelemben véve), Los Angeles mégis a bevándorlók egyik kedvenc városa – nem csoda, minden harmadik lakosa az (sőt, kicsit magasabb is az arány, 38 százalék).

Szintén Los Angeles mellett szól a 12 dolláros minimális órabér, ami majdnem másfélszerese a 8,15 dolláros amerikai átlagnak, nem is beszélve az óvodai programról.

Boston (Massachusetts)

Boston elég régóta a bevándorlók egyik kedvelt amerikai nagyvárosa, olyannyira, hogy már az 1900-as évek elején is rengetegen érkeztek ide. Manapság is sokan szeretik, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük a meglehetősen nagyvonalú közszolgáltatási rendszert, benne a kisgyerekek pre-school (az egyszerűség kedvéért legyen innentől óvodai) elhelyezését, a megfizethető tömegközlekedést, vagy a nemrég bevezetett 11 dolláros minimum óradíjat.

Seattle (Washington)

Los Angeleshez hasonlóan Seattle lakosságának nagy része (egészen pontosan minden ötödik ember) bevándorló, és a nagyváros mindent meg is tesz azért, hogy bevonzza őket. Működtet például egy Munkára kész (Ready to Work) nevet viselő programot kifejezetten határátkelők részére, melynek célja a munkavállalásra való felkészítés.

Baltimore (Maryland)

Baltimore-ban is rájöttek, hogy könnyebben boldogulnak a külföldi munkaerővel, olyannyira, hogy Stephanie Rawlings-Blake volt polgármester például azt tűzte ki célul, hogy egy évtized alatt 10 ezer (elsősorban külföldről érkező) családdal növeljék a város létszámát. Ennek megfelelően például a város megtiltotta a rendőrségnek, hogy a lakosok bevándorlói státuszát firtassa.

Washington DC

A szövetségi főváros is egyike a bevándorlók kedvelt céljainak, minden hetedik lakosa külföldön született, és elég sokan szerezték meg közülük azóta az állampolgárságot.

San Jose (Kalifornia)

Az elmúlt években San Jose több, a bevándorlókat segítő programot és kampányt is indított, melyben mindenki részt vehetett, függetlenül attól, hogy legálisan vagy feketén tartózkodik az országban.

A városnak helyt adó Santa Clara megyében például több, mint 180 ezer illegális bevándorló él, és a megye vezetése idén mintegy 1,5 millió dollárt szán a kitoloncolással szembenézni kénytelen lakosai jogsegélyére (kivéve természetesen a bűncselekményeket elkövetőket).

New York City (New York)

Ha létezik drága város az Egyesült Államokban, akkor New York az. Lakást bérelni …read more

Source:: Határátkelő

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.