Azért rohad az M1-es, mert az állam nem tartja karban

Bicske, 2018. január 10.
Kátyúzási munkálatokat végeznek az M1-es autópályán, Bicske közelében 2018. január 10-én. A munkálatok ideje alatt a forgalom felváltva a külső, belső és leálló sávban halad.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Budapesttől Győrig 163 nagyméretű kátyú (és számtalan kisebb) tarkítja az M1-es autópályát. A helyzet nemcsak életveszélyes, de abszurd is. A kátyúk és toldozgatásuk-foldozgatásuk miatt egyes szakaszokon tartós, 80 kilométeres sebességkorlátozásra is fel kell készülniük az autósoknak, ami egy gyorsforgalmi úton nyilvánvalóan nonszensz. Vajon miért, hogyan romlott le ilyen gyorsan és ennyire az ország legforgalmasabb autópályája, és lehet-e még egyáltalán autópályának hívni az M1-est?

A hideg és a forgalom tett be

A megnövekedett forgalom és időjárás az oka, hogy az aszfaltburkolat romlása jelentősen felgyorsult az utóbbi években az M1-esen – írta az autópálya karbantartója, a Magyar Közút megkeresésünkre. Amíg 1995-ben átlagosan 20 ezer jármű haladt át naponta az M1-esen, addig mára ez a szám egyes térségekben a 80 ezret is eléri (ennek fele kamion, teherautó), a fővároshoz közel pedig a gyorsforgalmi út több helyen is 100 százalék feletti kapacitással üzemel, írták.

Az időjárás és a forgalomnövekedés (különösen a teherforgalomé) mellett az M1-es lepusztulásának fő oka, hogy az állam nem tartja megfelelően karban az autópályát

– mondták lapunknak közlekedési, illetve az autópályák állami kezelésére rálátó szakértők, akik nem akartak névvel nyilatkozni.

Egy régebben épült aszfaltút felső kopórétegének átlagos élettartama 3-8 év, a teljes cserét szükséges elvégezni meghatározott időközönként és szakaszonként. Az M1-es legkorábban épült szakasza (1976-77) Budapesttől Tatáig tart, itt van a legtöbb kátyú és forgalomkorlátozás.

A szakértő szerint régen ki kellett volna cserélni az M1-es aszfaltjának teljes felső kopórétegét, de ilyen felújításról nem tud 2010 óta, legalábbis a legkritikusabb, fenti szakaszon nem volt ilyen. Csere helyett kátyúzás zajlik, amivel az a probléma, hogy nem tudják úgy összedolgozni a régi és az új réteget, hogy ne folyjon be a víz, ami fagy esetén automatikusan szétfeszíti a burkolatot, tehát a régi kátyúkat is ki kell javítani az újak mellett, mondta.

Bicske, 2018. január 10.
Kátyúzási munkálatokat végeznek az M1-es autópályán, Bicske közelében 2018. január 10-én. A munkálatok ideje alatt a forgalom felváltva a külső, belső és leálló sávban halad.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Kátyúzás az M1-es autópályán, Bicske közelében 2018. január 10-én
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A Magyar Közút azt válaszolta, hogy rendszeresen végeznek felső kopóréteg felújítási munkákat, az M1-es autópálya legrosszabb állapotban lévő szakaszain is. Például 2015-2017 között Bicskénél. Igaz, csak 7 kilométer hosszan. Azt is írták, hogy a kopóréteg félúton van a kátyúzás és a felújítási munkák között, illetve, hogy a burkolathibák kialakulását elsősorban a pályaszerkezet elhasználódása okozza. Hozzátették: idén márciustól Bicskénél, a 46-60 kilométerszelvények között lesz “nagyobb volumenű, nagyfelületű felújítás”, majd ezt követően más szakaszokon is.

Stadionokra van pénz, az M1-es felújítására nincs

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint az állam azért nem tudja megfelelően karbantartani az M1-est, mert erre nincs pénze. Az útdíjból származó évi 220 milliárd forintot az utakra kell fordítani, de az M1-es teljes kopóréteg-cseréje valószínűleg elvinné ennek jelentős részét. A felújítást ugyanakkor nemcsak a befolyó útdíjakból lehet finanszírozni, hanem egyéb költségvetési forrásokból is, ennek átcsoportosításához politikai szándék kell, ám ez a jelek szerint nincs meg.

Stadionok építésére van adófizetői pénze kormánynak, az M1-es felújítására nincs – foglalta össze egyik forrásunk.

Úgy tudni, a fejlesztési minisztériumban évek óta porosodik egy átfogó burkolatgazdálkodási …read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.