Az oroszok szerint provokatív, amit a britek csinálnak a megtámadott kém ügyében

A Financial Times közölt egy hosszú elemzést arról, hogy nincs könnyű helyzetben Theresa May brit miniszterelnök: miközben May meglehetősen egyértelműen utalt arra, hogy a brit hatóságok szerint Oroszország állhat a Londonban élő kettős ügynök és lánya megtámadása mögött, és jelezte, hogy Nagy-Britannia további lépéseket tervez, kérdés, hogy mit tud lépni úgy, hogy közben ne sértse az ország gazdasági és diplomáciai érdekeit.

A brit kormány kedd reggel ült össze a Szergej Szkripal elleni támadás miatt, de egyelőre nem tudni, milyen szankciókat vezethetne be az ország. Az egyik lehetséges megoldás az amerikaiak által alkalmazott Magnitsky-törvény lemásolása, mely révén lehetőség lenne a szankcionált oroszok brit számláit befagyasztani vagy kitiltani az országból, tovább felmerültek keményebb gazdasági szankciók épp úgy, mint az RT brit sugárzási jogának felfüggesztése.

A lap ugyanakkor megszólaltatott elemzőket, akik elmondták, hogy a Krím elfoglalása után kiszabott gazdasági szankciók például nem voltak feltétlen sikeresek, ezért nem biztos, hogy ez a megfelelő irány.

A brit kormány egy tisztviselője azt mondta a Financial Timesnak, hogy vélhetően az első lépés az orosz diplomáciai kontingens jelentős részének kitiltása lehet. Felmerült a nagykövet, Alexander Jakovenko kitiltásának lehetősége is, de egy ilyen lépést biztosan orosz válaszlépés követne, és ez kérdésessé teszi az intézkedés hatékonyságát.

Elemzők szerint a britek lépéselőnyét az országukba vitt nagyon jelentős orosz tőke jelentheti: az egyik kellemetlen brit lépés ezért az országba telepedett gazdag oroszok elleni intézkedés lehetne.

Közben üzentek az oroszok

Nagy-Britanniának tudatában kell lennie annak, hogy a Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ügye miatt bejelentett szankciófenyegetések nem maradhatnak válasz nélkül – közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán bekérette a brit nagykövetet, Laurie Bristow-t, akinek Vlagyimir Tyitov külügyminiszter-helyettes tiltakozó jegyzéket nyújtott át, és akivel közölte, hogy Moszkva mindaddig nem válaszol a brit ultimátumra, amíg nem kap mintát abból a vegyszerből, amellyel Szkripalt és a lányát Angliában a brit vizsgálat szerint megmérgezték, és amíg Nagy-Britannia nem kezd a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezménnyel összhangban cselekedni. Mint mondta, a nemzetközi szerződés közösen lefolytatott vizsgálatot feltételez, amelyre Moszkva készen áll.

Tyitov közölte Bristow-val, hogy a brit hatóságok fellépése “nyíltan provokatív jellegű”, és hogy Oroszországnak nem volt része a március 4-én Salisburyben történt incidensben.

Boris Johnson brit külügyminiszter kedd estig kért választ Moszkvától arra a brit állításra, amely szerint nagyon valószínű, hogy Oroszország áll Szkripal és lánya angliai megmérgezése mögött. Theresa May miniszterelnök kijelentette: London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles, akkor a brit kormány azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

Bristow, aki a moszkvai külügyminisztériumnál a RIA Novosztyi hírügynökség szerint nem kívánt az orosz sajtónak nyilatkozni, a Reuters hírügynökségnek a Tyitovval folytatott megbeszélését megelőzően megerősítette, hogy London a nap végéig továbbra is magyarázatot vár Moszkvától arra, hogy hogyan jutott el az ideggáz a mérgezés helyszínére, az angliai Salisburybe. A diplomata kijelentette, hogy May miniszterelnök szerdán tesz majd bejelentést arról, hogy kit tart felelősnek az …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.