Egyik nap atomháborúval fenyegetőznek, a következő nap őrült showműsor lesz a konfliktusból

45 perc elég volt, hogy a feje tetejére álljon a világ. Nagyjából ennyi ideig volt bent múlt csütörtökön a dél-koreai küldöttség (a nemzetbiztonság főtanácsadója, Chung Eui-yong, és a titkosszolgálat vezetője, Suh Hoon) Donald Trump irodájában. Igaz, hogy a látogatás már eleve óriási jelentőségűnek indult: azzal az üzenettel jöttek Washingtonba, hogy Kim Dzsongun kész tárgyalni az amerikai elnökkel arról, hogy feladják a nukleáris programjukat.

A találkozó részleteit megíró New York Times szerint viszont arra sem a koreaiak, sem a teremben lévő amerikai tisztviselők nem számítottak, hogy a világot több évtizede nyomasztó, feloldhatatlannak tűnő konfliktusban Donald Trump egyszerűen csak gondol egyet, és azonnal közli:

persze, találkozzanak!

Ezt ugye egyetlen amerikai elnök sem tette még meg, Kim Dzsongun pedig még egyetlen jelentős állam vezetőjével sem találkozott. Az ilyen találkozókat pedig általában hosszas tárgyalások és egyeztetések előzik meg. Az utóbbi hónapok hangvétele sem éppen erre utalt: óvodás stílusban gyalázták egymást, miközben kölcsönösen olyan háborúval fenyegetőztek, amiben milliók halhatnak meg. A Dél-Koreában rendezett téli olimpián is lett volna lehetőség a kapcsolatfelvételre, de ott sem történt ilyesmi.

Hogy mennyire váratlanul érte Amerikát, jól mutatja, hogy még a bejelentés napján is azt mondta a külügyi szóvivő, hogy nem lesz szó találkozóról. És mégis, a dél-koreai küldöttség csütörtök este kiállt a Fehér Ház elé, és közölték: jön a Trump-Kim találkozó!

Voltak amerikai tisztségviselők, akik a tévéből tudták meg a hírt. Abe Sinzo japán miniszterelnököt akkor értesítették, amikor a koreai küldöttség a sajtótájékoztató helyszíne felé tartott, Hszi Csin-ping kínai elnökkel pedig csak másnap beszélt Trump. A bejelentés módja is pontosan illett az egész helyzet szokatlanságához: mégiscsak azt történt, hogy egy Amerika számára potenciálisan történelmi eseményt egy másik ország képviselői jelentenek be az udvaron.

Történelmi sajtótájékoztató a Fehér Ház udvaránFotó: CHRIS KLEPONIS/Picture-Alliance/AFP

Az amerikai sajtó rögtön a feje tetejére állt, és úgy is maradt. Az értelmezések között azóta ott van:

  • Hogy Trump történelmet írhat azzal, ha összehozza a nukleráris leszerelést.
  • Hogy Trump óriási hibát követ el, hogy ilyen meggondolatlanul megy bele a tárgyalásokba, és ez az egész csak Észak-Koreának jó.
  • Hogy az egész csak a show miatt történik (és hogy eltereljék a figyelmet a pornós botrányról).
  • És hogy bárhogy is sül el, az atomháborúval való fenyegetőzésnél azért csak jobb a párbeszéd.

A helyzet teljesen kiszámíthatatlan: észak-koreai oldalról azért, mert nincsenek megbízható információk az ottani vezetésről (ráadásul eleve csak a dél-koreai közvetítőkön keresztül tudja a világ, hogy mit akarnak), Trump oldaláról pedig azért, mert ő maga kiszámíthatatlan. Az amerikai média Trump-ellenes része gyalázza a lépést (miközben egy demokrata politikus esetében valószínűleg tetszene nekik a párbeszéd), Trump-imádó része pedig azt hangoztatja, hogy tessék, hogy bejött az elnök keménykedése (miközben ez az eredmény egyáltalán nem Trump Twitter-posztjainak köszönhető).

A legnagyobb érdeme valószínűleg Dél-Korea elnökének, Mun Dzseinnek van:

egybehangzó vélemények …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 2 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.