Hét év fegyházra ítélte Ahmed H.-t a bíróság terrorizmus miatt

Ítéletet hirdetett szerdán a Szegedi Törvényszék a terrorizmussal vádolt Ahmed H. ügyében. A férfit hét év fegyházbüntetésre ítélték, és 10 évre kitiltották Magyarországról.

A bíróság a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

Ahmed H. legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az eljárást azért kellett megismételni, mert a Szegedi Ítélőtábla tavaly hatályon kívül helyezte a korábbi elsőfokú döntést, és megismételt eljárást rendelt el. Ahmed H.-t korábban tíz év börtönbüntetésre ítélték, így a mostani ítélet enyhébbnek számít a korábbinál.

Az ügyész a vádbeszédében az MTI szerint tizenhét és fél éves fegyházbüntetés kiszabását kérte Ahmed H.-ra, illetve végleges kiutasítást Magyarországról.

A vádhatóság szerint Ahmed. H. célja az volt, hogy a rendőri szervek nyissák meg a határt, hogy be tudjon lépni Magyarországra. Ezzel a vádlott elkövette a terrorcselekmény bűntettét. Az ügyész kifejtette azt is, hogy bár Ahmed H. igyekezett magát békés személyiségnek beállítani, a tőle lefoglalt telefonon több, terrorszervezetekhez köthető felvétel is volt. A ciprusi hatóságok szerint pedig a férfi veszélyes vallási fanatikus.

Ezzel szemben Bárándy Péter ügyvéd, Ahmed H. védője azt mondta, a férfi bűnössége csak hivatalos személy elleni erőszak bűntettének kísérletében állapítható meg. Kifejtette, a Cipruson élő Ahmed H. útlevelével valójában beléphetett volna bármely határátkelőn, de szüleivel, testvérével és annak gyerekeivel érkezett 2015. szeptember 16-án a magyar határhoz, az ő menekülésüket próbálta segíteni.

Semmi olyan nem hangzik el a férfitól, amit követelésként lehetne értékelni, szavaiból és gesztusaiból a támadólag fellépő emberektől való elkülönülés tükröződik – mondta az ügyvéd.

Bárándy Péter szerint a határzár tiltott átlépése bűncselekményt csak az követheti el, akinek nincs joga átlépni a határt, így ez alól a bíróságnak fel kell mentenie védencét. Az pedig, hogy az elkeseredett helyzetben, beszűkült tudatállapotban lévő férfi köveket dobott a rendőrök felé, hivatalos személy elleni erőszak kísérletének kell hogy minősítse a törvényszék.

Bal oldalon Ahmed H.Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI/MTVA

Ahmed H. az utolsó szó jogán hangsúlyozta, nagyon sajnálja a történteket. A háború elől menekülő családját segítette abban, hogy eljussanak Németországba. Bíztak abban, hogy csak ideiglenesen zárták le a magyar határt.

Vallásos ember, de nem fanatikus, felesége is keresztény. Semmilyen követelése nem volt, és csak a videofelvételeken látta, hogy dobált a rendőrök felé, de ennek okára nem tud magyarázatot adni – mondta.

A tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések között tartották, a bíróság folyosóját és a tárgyalótermet is civil ruhás rendőrök felügyelték. A tárgyalóteremben volt olyan civil aktivista, aki “Free Ahmed H. now” feliratú kitűzőt viselt.

Azt állította próbált
a tömeg és a hatóságok között közvetíteni

Tavaly júniusban derült ki, hogy Ahmed H. ügyét újra kell tárgyalni elsőfokon, miután a másodfokú bíróság, a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a korábbi első fokú ítéletet. Akkor tíz év börtönre ítélték a vádlottat, és örökre kitiltották Magyarországról.

Az elsőfokú ítélet …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 4 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.