Tíz dolog, amiért jó Hollandiában élni

🙂

Hallottatok már a Polder-modellről? Őszintén szólva én még nem, pedig a holland társadalom jórészt ezen a filozófián alapul. Persze nem csak ezért jó Hollandiában élni, hanem mert mindig a megoldást keresik, és kifejezetten pozitívan gondolkodnak – derül ki Miki posztjából, ami természetesen a Tíz dolog-sorozat része.

Polder-modell – mindenki véleménye számít

Poldernek a víztől visszahódított területeket nevezik És mivel a vízzel folyamatosan, a nap 24 órájában harcolni kell, egy olyan ország, melynek területének 40 százaléka a tenger szintje alatt fekszik, nem engedheti meg magának, hogy az igazán fontos dolgokkal kapcsolatban ne találjanak mindenki számára elfogadható megoldást.

Erről a hozzáállásról kapta a nevét a holland konszenzus modellje, a Polder-modell. A fogalom eredeti jelentése szerint a munkaadók, az őket képviselő szakszervezet és a kormányzat megegyezését jelenti, de a konszenzusra törekvést az élet minden területén fel lehet fedezni.

A munkahelyeken nem csak megkérdezik a kollégák véleményét, hanem el is várják, hogy elmondják. Hiszen tudják jól, hogy több szempontot figyelembe véve és azokat összhangba hozva sokkal jobb eredményt érnek el, a siker pedig elégedettséget szül. Azaz a polder-modell nem többségi szavazást jelent, hanem azt, hogy mindenkinek a véleménye számít.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Nem kizárólag ennek köszönhetően, de nem véletlen, hogy európai szinten a hollandok dolgoznak egyénre lebontva az egyik legkevesebbet, viszont a termelékenységi listákon pedig folyamatosan az első három hely egyikén tanyáznak.

Mindig a megoldást keresik

Nehézségek adódtak, vagy valami nem úgy sült el, ahogy terveztük? Sebaj, nézzük meg, hogy mi volt az oka és tanuljuk belőle, hogy legközelebb jobban sikerüljön. Lehet valamit egyszerűsíteni, vagy akár automatizálni? Gondoljuk végig, tervezzük és valósítsuk meg!

Munka és magánélet egyensúlya

A munka az élet fontos része, de nem a legfontosabb. A munka és magánélet egyensúlyba hozására a világ minden – vagy legalábbis a legtöbb – táján törekednek. Hollandiából ezzel kapcsolatosan kézzelfogható példákat is tudunk említeni.

Ha heti 36, 32, 20, stb. órát szeretnél dolgozni, semmi akadálya, a részmunkaidős foglalkoztatás igen elterjedt. Ezért is gyakori jelenség az, hogy egy kisgyermekes pár mindkét tagja heti 4-4 napot dolgozik. Így az egyébként sajnos igen drága bölcsődét csak heti 3 napra kell fizetni.

Ha úgy döntesz, hogy fél-egy évig utazgatnál és feltöltődnél, semmi gond. Jó eséllyel meg tudod beszélni a munkahelyeden, hogy elengedjenek. Persze nem vagyunk naivak, tudjuk, hogy ez nem mindenki számára adott, de nem ritka eset az, ha igen.

A legtöbb munkahelyen a munkaidő lejártával az adott napi munka be is fejeződik. Nincs esti e-mailekre válaszolgatás vagy végtelen túlóra. Vagy ha igen, jelezd a főnököd felé, hogy ezzel nem igazán vagy megelégedve és megkeresi veled a mindenki számára jó megoldást.

Életszemlélet

Bármilyen rossz, nehézség, gond adódik, arra koncentrálnak még az idősek, súlyos betegek is, hogy élvezzék azt, amit tudnak. Ezt a hozzáállást mindenhol fel lehet fedezni:

  • süt a nap – éljen, sütkérezzünk!
  • esik az eső – attól még nem maradunk otthon!
  • idős vagy – na és, ha lassabban is, de jössz-mész, csinálod, élvezed!
  • kerekesszékbe kényszerültél – azzal is eljutsz mindenhová!
  • Szar a zene – bravó, hogy legalább próbálkozik!

Persze a hollandok is „emberből” vannak, nekik is vannak rosszabb napjaik, de a lényeg, hogy próbálnak mindig a pozitívumokra fókuszálni. Hallottam …read more

Source:: Határátkelő

(Visited 3 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.