Gyanús közbeszerzés és áldatlan állapotok egy zuglói óvodában – Hová lett a pénz?

Szabálytalanságoktól hemzsegő óvodai működtetés, aggódó szülők, átláthatatlan költések, egyre több kérdést felvető közbeszerzés. Eltűnt intézményi felújításra szánt közpénzek Karácsony Gergely kerületében, és az események kezdetén elinduló, azóta már kudarcossá vált miniszterelnök-jelöltség. Van-e a kettő között összefüggés? Mi állhat a fél éve tartó áldatlan állapotok hátterében? Vajon meddig kell még ezt elviselniük a szülőknek és gyerekeknek? Hová tűnt az óvodára szánt pénz? Bogozzuk hát ki ezeket a szálakat, amennyire csak lehetséges!

  • Mezőhegyi Gyula riportja (sorozat első része)

Egy aggódó szülő megkeresése nyomán kaptunk információkat arról, hogy nincs minden rendben a zuglói Tipegő Kert Bölcsőde és Játékszín Óvoda háza táján. 2017. október közepén az óvodavezető közölte a szülőkkel, hogy az intézmény tetőterének beázása miatt életveszélyessé vált a létesítmény, ezért haladéktalanul el kell költöztetni a gyerekeket. Különböző csoportokat különböző kerületű óvodákban helyeztek el és leszögezték, hogy mindez csupán átmeneti állapot, amit maga a kerület polgármestere, Karácsony Gergely is megerősített. A szülői értekezleten megjelentek az önkormányzat képviselői is, akik közölték, hogy 100 millió forintot fognak költeni a tetőtér teljes felújításra. A döntés gyorsasága és az összeg nagysága láttán a szülők kissé értetlenül álltak az ügy előtt, hisz már akkor is tisztán látszott, hogy egy tetőfelújítás nem kerülhet 100 millió forintba, ennyi pénzből kb. az óvoda felét fel lehetne újítani. De persze vitának helye az ígéretek miatt nem volt.

Az értekezlet utáni héten még rendes időben vitték a gyerekeket az létesítménybe, mindenfajta gond nélkül, aztán hirtelen, két nappal később közölték a szülőkkel, hogy életveszélyes a beázás és gyorsan át kell költöztetni a gyerekeket. A portálunkat megkereső szülő elmondása alapján egyáltalán nem tűnt életveszélyesnek az óvoda, beázottnak sem látszott, de elfogadták a döntést, nem volt más lehetőség.

Több szabálytalanság is történt

Minden jel szerint az oktatási év megkezdése előtt az óvoda vezetése már tudott a felújítás tervéről. Ha erről időben tájékoztatták volna a szülőket, akkor valószínűleg nem oda íratják be a gyereküket. Fontos megjegyezni ezen a ponton, hogy az oktatási-nevelési éven belüli, ilyen jellegű önkényes átszervezés alapvetően szabálytalan eljárás és több alapvető szabadságjoggal is ütközik. Az október 23-ai szünet után azonban a szülők megkérdezése nélkül megtörtént az átköltözés. A PolgárPortált megkereső szülő ekkor felvette a kapcsolatot a Magyar Szülők Országos Egyesületével, ahol szakértők megerősítették, hogy ez az eljárás törvénytelen és a gyerekek lelki épsége, illetve az egészséges életkörülményekhez és testi-lelki fejlődéshez való alapvető jogaik jelentős mértékben sérültek.

Karácsony Gergely levele a szülőknek (Fotó: PolgárPortál)

A gyerekek egy részét a közelben található Zöld Lurkók Óvoda alagsorában kialakított terembe helyezték el. Itt csináltak egy átmeneti “csoportszobát”, de oly módon, hogy két csoportot is összevontak. Mindez, mivel a beiratkozástól független módon, a szülők beleegyezése nélkül történt meg, már önmagában szabálysértésnek számít. (csoportot semmilyen körülmények között nem lehet összevonni – lásd köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény!) Másrészről óriási szakmai hibának tűnik, hogy idegen óvónőkkel, egy teljesen idegen csoporttal lettek összevonva a gyerekek. Az eltelt hónapok során naponta jöttek-mentek az újabb dajkák, óvónők. Az összevont csoport révén ráadásul így 40-45 gyerek lett elhelyezve egy szobában, amely szintén sérti a jogszabályokat, mely szerint gyermekenként két négyzetmétert kell kialakítani. Továbbá nincs …read more

Source:: PolgárPortál.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.