Mesél a szakértő – Astrák nyomában

Imre háromszor küldött megrendelést, mind a járom alkalommal J-Astra hirdetését csatolta. Bevallom őszintén, hogy nem kutatom állandóan a „hahu”-t, nem vagyok tisztában minden típus, minden évjáratának ár színvonalával, de erős a gyanúm, hogy Imre, a lista legelején lévő kocsikra kattintgatott, valószínűleg az elsődleges szempont az ár volt – az első alkalmakkor.

Jöjjön most a 3 autó rövid története, de az első két esetben a tárolás körülményeit is érdemes megnézni.

1 – Astra (J) Sports Tourer 1.7 CDTI

Mindenek előtt nézzük meg, hogy a hirdetésben hol és hogyan láthatjuk az autót. Egy rendezett kisüzem udvara jut eszembe, amikor a háttérben némi kis gépészet, valami csarnokbejárat sejlik fel a képeken. Azt gondolhatnánk, hogy a cégnél le/kiszolgált autót árulnak.

Aztán a leírásban már nincsen cím, hanem telefonon kell egyeztetni a helyszínt. Meg is tettük, a telefonban megadott cím egy (Budapest) Árpádföld kertvárosi cím volt, magánház.

Az autó gyakorlatilag szemlére, bármiféle vizsgálatra alkalmatlan állapotban találtuk, de hát nem mondhatjuk, hogy mi koszos autóhoz nem nyúlunk, legfeljebb a saját vizsgálat eredményeinket közlő papíron szerepelni fog, hogy „A jármű erősen szennyezett állapotban szemlézve, az esetleges kisebb sérülések nem láthatók”, mert azért lemosni nem tudjuk, de így meg egyszerűen nem látjuk a sérüléseket.

Ugyanaz a kocsi! (A felniket lecserélték, vagy elkeltek külön.)

Azért a bal hátsó ajtót és sárvédőt érintő deformációval is járó sérülés nem tudta elkerülni a figyelmünket, de ha ezt sem takarítjuk meg ronggyal fényképezés előtt, hát semmit nem láttunk volna belőle.

Nem csodálom amúgy, hogy összekoszolódott a hirdetési fotók készítése óta, a leírtakhoz képest majdnem 2.000 kilométerrel több volt már a kocsiban. Furcsa volt, hogy a kiforrottnak mondható 1.7 CDTi modell vezérlőegységéből a részecskeszűrőre vonatkozó információk nehezen akartak előbújni, de később is igen hiányosak maradtak.

A kosz alatt nehéz észrevenni a sérüléseket

Annyi volt még az autóval, hogy a műszerfalon világított a kötelező szervizesedékességre figyelmeztető lámpa. Tehát vásárlás után azonnal olajcsere, de ezt minden tudatos használt autó vásárló amúgy is így tenné, nem igaz?

2 – Astra (J) Sports Tourer 1.7 CDTI

Ennél a találatnál is az volt a legjobb móka, hogy összevessük a hirdetés fényképeit a valóságos tárolási hellyel, ráadásul még egy szuper mese is volt a kocsihoz.

Budapest egyik legkülsőbb kerületében, kertvárosias környezetben, szilárd burkolat nélküli udvarrészen parkolt a fehér kombi. Három okból nem kellett már befejeznünk a vizsgálatot.

De legalább tiszta

Az első, hogy a kocsi jobb hátsó része az oszlopot is érintő sérülést szenvedett korábban, a hátsó sárvédőn meg 4.000 mikrométer feletti rétegvastagságok voltak mérhetők. A második ok, hogy nem hogy nem kaptunk információt a DPF állapotáról, hanem a műszerfalon már ki is írta, hogy regeneráció kellene, úgyhogy vezessünk tovább! A szervizesedékesség már csak pont volt az i-re, de ez a kocsi a fedélzeti egységbe is bevéste, hogy túlhasználták már az olajat.

Érdekes, hogy álló helyzetből indítva, néhány perc járatás után dobta ezt az üzenetet

Jaj, el ne felejtsem a mesét. A fiatalember azt mondta, hogy két éve hozta be Franciaországból a kocsit és azóta ő és a párja használták, karban tartották, szerették. Mi meg csak nem értettük, hogy akkor miért van még mindig francia papírja, …read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.