Az élet digitális nomádként

Digitális nomádnak lenni érdekes, izgalmas és divatos dolog. Mint az általában az érdekes, izgalmas és divatos dolgokkal lenni szokott, a hátrányokról kevesebb szó esik. Ez nem igaz Tucano mai posztjára, aki tíz éve éli ezt az életet, és megtapasztalta mindkét oldalát.

„Idén tíz éve vagyok digitális nomád. Amikor elindultam géppel a hónom alatt, még nem is ismertem ezt a kifejezést, pláne nem gondoltam volna, hogy ez egyszer tömegmozgalom lesz.

A „digitális nomád” egyébként egy 1997-es könyvben jelent meg, de gyakorlatilag a wi-fi és a mobilnet elterjedése óta szaporodunk, mint a gomba.

Mit is jelent a digitális nomád?

Olyan munkavégző személyt, aki nemcsak helyfüggetlenül tud dolgozni, de közben tényleg változtatja is a helyét. Azt sokkal könnyebb megmondani, hogy ki nem digitális nomád, mint azt, hogy ki igen.

Ha nem kell gyakran bejárnod a munkahelyedre és otthonról melózol még nem vagy nomád, azért valamennyit illik mozogni, különben online távmunkás vagy, ami azért annyira nem hangzik romantikusan.

De ha eközben elmész túrázni pár napra és néha bejelentkezel, esetleg melózol is pár órát akár belföldi utazgatás közben, akkor az már nomádság.

A legtöbben csak pár hónapot nomádkodnak, láttad te is Facebookon, Balin vagy Thaiföldön issza az avokádó lattét és Buddha szoborral / pálmás stranddal a háttérben posztol, miközben jógázik / tengerbe lóg a lába / függőágyban henyél.

Nehogy félreértsd, nincs ezzel semmi baj, sőt. Miért ne dolgozhatna valaki máshonnan pár hónapot? Miért ne köthetné össze valaki a kellemeset a hasznossal?

Aztán sokan pár évre vagy akár egy egész életre EGY másik, külföldi országba költöznek, ők is tulajdonképpen nomádok, legfeljebb letelepedett nomádok, mint a te őseid kedves olvasóm.

Árpádék is nomádok voltak, csak biztos elfáradtak vagy legyőzte őket a konformizmus és megálltak. (mondjuk én felbontottam a vérszerződést és továbbálltam a hordámmal).

De vannak és jó sokan vannak olyan emberek, akik nem szándékoznak vagy nem tudnak megállni. Az előbbivel kezdtem és szép lassan csúsztam át a második kategóriába, de erről majd a negatívumoknál.

Szóval, egyre többen lesznek azok, akik ráállnak az útra és nem is igazán akarják eldobni a vándorbotot. Az „egyre többen” alatt százezreket érthetünk már.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A modern digitális világ lehetővé teszi a munkát és a megélhetéshez szükséges pénz beszerzését, az aránylag békés és főleg egyre inkább globalizálódó világ pedig az akadálymentes utazgatást és letelepedést rövidebb vagy hosszabb időre.

Azt érdemes nagyon jól belevésni a fejekbe, hogy a világon minden ország sorban áll a digitális nomádokért. Jól költenek, általában kultúrlények (kivétel persze van bőven, de majd pont ebben a szakmában ne lennének igazi bunkók?) és vagy továbbállnak vagy mindenképpen jó adózó válik belőlük.

Mivel foglalkoznak a digitális nomádok?

Engem a nagy utazó újságírók/írók inspiráltak gyermekkoromtól kezdve. Ugye az én munkám eleve az volt, hogy letelepedjek egyes alacsony adózású országokban vagy ahová az aktuális megbízóm küld, ott átmenni személyesen mindenféle bürokratikus dolgokon (bevándorlás / cégalapítás / adózás / suliba íratás, stb) majd ezt megírjam érthetően szélesebb közönségnek vagy az ügyvéd uraknak néger üzemmódban.

Ők aztán vagy ez alapján építik fel a szolgáltatásukat vagy ugye a saját nevük alatt megjelentetik. Ez kitűnően hangzik, de azért emellett voltam pincér, éjszakai portás szállodában, hivatásos táncos és előadóművész, bolti eladó, tolmács, …read more

Source:: Határátkelő

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.