Ahogy szivárognak az új olasz kormány tervei ki, úgy emelkednek az államkötvények kamatai fel

Komoly tárgyalásban van egymással a márciusi olasz választások két erős pártja, az 5 Csillag Mozgalom és a Liga. Előbbi délen szerepelt nagyon jól, és balos – globalizációellenes politikát hirdet, az utóbbi pedig északon, és jobbos – globalizációellenes politikát hirdet, és leginkább az a közös bennük, hogy a kampányban az EU-t kizsigerelő hatalomként ábrázolták. E két párt készül most közös kormányzásra.

Kedd délután kiszivárgott egy 39 oldalas szöveg, ami állítólag a koalíciós programjuk egy piszkozata. Ebben olyan dolgok voltak, amelyek tipikusan aggasztani szokták a befektetőket, elkedvetleníteni a brókereket, és ami nyomán savanyú képet vágnak a piacok.

  • Az egyik ilyen elem, hogy az új kormány 250 milliárd euró tartozás elengedését kérné az Európai Központi Banktól.
  • A másik, hogy előkészítenék a jogi és gazdasági módját az esetleges kilépésnek az eurózónából.

Szerdán rögvest drágultak az olasz állampapírok kamatai, esett az olasz tőzsde, leginkább a bankok papírjai jártak rosszul, 3 százalékpont körüli volt a gyengülésük. Az olasz papírok értéktelenedése nem drámai, de a legjelentősebb a választás másnapja óta.

A hitel elengedéséről szóló terv nem létezik, mondta azóta a Liga elnöke.

Vannak elemzők, akik szerint a szivárogtatók csak tesztelik az EU-t és a befektetőket, illetve a végleges bejelentések ezeknél puhábbnak lesznek, és akkor könnyebb lesz őket elfogadtatni.

Nagy zuhanások egyelőre nem rengették meg az olasz gazdaságot, de a jelzések egyértelműek, lehet még komoly baj az új pártok kormányzásából. (Reuters)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.