Elektromos autópálya Svédországban

Az eRoadArlanda névre keresztelt projekt lényege, hogy a beépített elektromos sínekkel felszerelt autópályáról a járművek áramszedők segítségével vehetik fel a meghajtásukhoz szükséges elektromos áramot. Az eRoadArlanda esetében nincs szükség hatalmas kapacitású akkumulátorokra az elektromos autókban, hiszen az áramszedőkkel veszik fel az energiát az útból.

Az autók alvázán van elhelyezve egy kis kar, mely érintkezik a sínnel. Ennek a kis karnak a segítségével jut áramhoz az autó. Az elektromos áram bevezetése az utakba elsőre egy ijesztő ötletnek tűnhet, de a technológia úgy lett kifejlesztve, hogy nem képest kárt okozni az úton tartózkodó, vagy azon áthaladó gyalogosokban, illetve állatokban sem. A sín egyes pontjai, illetve szakaszai ugyanis csak akkor kerülnek feszültség alá, amikor a jármű éppen áthalad azon a ponton.Az eső sem jelenthet problémát az elektromos sínnel felszerelt autópálya számára, a vízelvezetés rendkívül szakszerű módon lett megoldva.

A jelenleg megnyitott szakasz a stockholm-i Arlanda repülőtér és a Rosersberg logisztikai központ között található. A tesztüzem sikeressége esetén a jövőben nagyobb beruházásokat is terveznek majd szerte Svédországban.

(miferfiak.hu)

…read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.