Még a nyáron elkezdik eltakarítani a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet

Az első egybefüggő szemétszigetet az Atlanti-óceánon már a kilencvenes években felfedezték, 2017-ben pedig egy újabb, 2,5 millió négyzetkilométer kiterjedésű hulladékhalmazra

Fotó: The Ocean Cleanup

Most az 1990-es években felfedezett Nagy csendes-óceáni szemétsziget (The Great Pacific Garbage Patch) felszámolása kezdődhet meg, és ha sikerrel járnak, az ígéretek szerint öt év alatt az összes hulladék felétől megszabadulhatunk. Ha meg a nagyon optimista jóslást hisszük el, 2050-re akár a teljes szemétsziget eltűnhet.

A The Ocean Cleanup projektre első ránézésre azt mondaná az ember, hogy egy nemzetközi összefogással, rengeteg pénzből kivitelezett tervről van szó, és ma ez már nagyjából igaz is. De valójában az egészet a még mindig csak 23 éves holland fiatal, Boyan Slat találta ki, aki 16 éves korában elment nyaralni Görögországba, és búvárkodás közben feltűnt neki, hogy a vízben több a műanyagszemét, mint a hal.

Boyan SlatFotó: YURI VAN GEENEN/Der Spiegel

Ezután elkezdte képezni magát a témában, és arra jutott, hogy tulajdonképpen senki sem tesz igazi erőfeszítéseket a probléma megoldására. Iskolai éveiben gyakorlatilag az összes tudományos projektjét a téma köré szervezte, majd érettségi után elkezdte egyetemi tanulmányait, légiközlekedési mérnöknek készült. Hat hónap után azonban ott is hagyta az iskolát, és megalapította a The Ocean Cleanupot, kezdőtőkeként megtakarítása, 300 euró szolgált.

2012-ben előadást tartott a TEDx-en, de ez először különösebb visszhang nélkül maradt. 2013 márciusában azonban a videó felkapott lett, ennek köszönhetően sikerült is 90 ezer dollárt összegyűjteni közösségi finanszírozással a projektre. Ebből készülhetett el egy széles körű, 528 oldalas megvalósíthatósági tanulmány, melyet 2014-ben publikáltak. Elkészítésében 100 önkéntes tudós, mérnök, és újrahasznosítási szakemberek vettek részt, és arra jutottak, a projekt kivitelezhető. (Azóta a tanulmányban írtakhoz képest rengeteg változás van.)

Ekkor egy nagyobb kampány keretében újra közösségi finanszírozással próbáltak pénzt szerezni a megvalósításra, és egészen döbbenetesen nagy összeget,

több mint kétmillió dollárt gyűjtöttek össze 100 nap alatt.

Az adományokon kívül sokan szaktudásukat, természetbeni juttatásokat ajánlottak fel a szervezetnek.

A terv az – bár a legelső elképzeléshez képest nyilván sokat változott -, hogy a víz felszínén lebegő szerkezettel, mellyel egy U-alakú falat képeznek az óceánban, a szerkezet közepére terelik a műanyaghulladékot, és ott tárolják, míg meg nem telik, aztán kiszállítják a szárazföldre, aztán kezdődik az egész elölről. Korábban lehorgonyzott falakról volt szó, de a prototípus tesztelése után végül a lebegő változatnál maradtak. A szerkezet épp azokat az áramlatokat használja ki, melyek a szemétszigetek kialakulásáért felelősek.

Az első komolyabb fordulat 2015-ben következett, ekkor a The Ocean Cleanup szakemberei 30 hajóval térképezték fel a nagy szemétszigetet Kalifornia és Hawaii között, és a mintegy 3,5 millió négyzetkilométeres területen több adatot gyűjtöttek, mint eddig bárki az elmúlt 40 évben összesen. A Mega Expedition …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.