Megjelent az ebola egy kongói nagyvárosban

Néhány hete újra megjelent a halálos fertőző betegség, az ebola Afrikában. 2014 és 2016 között már volt egy nagy járvány a kontinens nyugati felén, Libériában, Guineában és Sierra Leonéban, több mint 11 ezer ember halt akkor bele.

Most a Kongói Demokratikus Köztársaságban tűnt fel a betegség, először csak az ország ritkán lakott részein. Csütörtökön azonban hivatalosan bejelentették, hogy a kór már egy egymilliós nagyvárosban, Mbandakában is megjelent, 42 fertőzöttet regisztráltak már. Az egészségügyi szervezetek attól tartanak, hogy a sűrűn lakott, nagy átmenő forgalmat bonyolító nagyvárosban nagyon gyorsan terjedhet a betegség.

Ápoló védőfelszerelésben a kongói Bikoro kórházban.Fotó: MARK NAFTALIN/AFP

Nemzetközi szervezetek mozgósítottak ezért, és igyekeznek minél több helyre eljuttatni a védőoltást. Egy hivatalosan még nem teljesen engedélyezett készítményről van szó, de az eddigi tapasztalatok alapján hatásos a szer. Komoly probléma vele viszont, hogy hűteni kell, ha -60 fok fölé melegszik, akkor megromlik. Sok ebola által sújtott településen viszont nincs áram, vagy ha van, akkor sokszor áll a szolgáltatás. (BBC)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.