Száz esztendeje halt hősi halált Ittebei Kiss József

Szomorú és egyben fölemelő megemlékezés helyszíne volt a magyar honvédség szolnoki helikopter bázisa. Száz esztendeje halt meg légicsata közben egy kiváló repülős, Kiss József, akinek nagyapja az egyik aradi vértanú, Kiss Ernő altábornagy volt. Talán tőle is eredezhet az eltökéltség, hogy az egykori lakatos tanuló az első világháború kitörésekor önkéntesnek állt a monarchia oldalán. Az orosz frontos harcolt, megsebesült, de közben minduntalan próbálkozott, hogy az akkor már létező légi csapatokhoz csatlakozhasson. Vágya 1915-ben teljesült.

Szolgálata alatt tizenhét légi csatát nyert, kilencet úgy, hogy földre kényszerítette az ellenfelét. Akkoriban még híre sem volt az ejtőernyőnek, azaz egy súlyosabb találat a gépen a pilóta elkerülhetetlen halálát okozhatta volna. Ellenfelei is tisztelték, amit bizonyít az, hogy amikor 1918. május 24-én egy légi harcban védő fegyvereinek meghibásodása miatt védtelenné válva lezuhant és életét vesztette, ellenségei – angol és francia pilóták – virágkoszorúkat dobtak az olasz temető környékére. Hadnagyi kinevezése ugyan már elkészült, de halálát okozó légi vereség miatt erről már nem szerezhetett tudomást.

A csütörtöki tisztelgésen is arról beszéltek az emlékezők, hogy bár a háború borzalmas, az emberség még ott sem vésze el mindenkiben, ahogyan Ittebei Kiss Józsefben sem. Kiváló manőverező képessége tisztességgel párosult és a legyőzött élő ellenfél volt számára a valódi győzelem. Ezt a gondolkodást, ezt a hazaszeretet és alapos fölkészültséget hagyta utódaira, a mai repülőkre.

***

A katonai repülőtéren megkoszorúzták a jelenlévő katonai egységek és civilek képviselői a halott bajtársak tiszteletére emelt emlékkövet is.

…read more

Source:: I.Szolnok.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.