Magyar alpolgármestert választottak a dél-erdélyi Déván

Pogocsán Ferdinánd személyében magyar alpolgármestert választott kedden a dél-erdélyi Déva város önkormányzati testülete – közölte az Agerpres hírügynökség.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Pogocsán Ferdinánd a Román Szociális Párt (PSRO) színeiben tisztségbe került Razvan Mares helyét foglalja el az alpolgármesteri székben, akinek azt rótták fel az önkormányzati testületben, hogy feszültséget kelt a polgármesteri hivatalban, és akadályozza az önkormányzat munkáját.

Az alpolgármester-cserét a város 20 önkormányzati képviselője közül 16-an szavazták meg. A leváltott alpolgármester kijelentette, hogy a közigazgatási bíróságon próbálja visszaperelni a tisztségét.

Pogocsán Ferdinánd megválasztása után elmondta: azon fog dolgozni, hogy Dévát modern és tiszta európai várossá alakítsák. Kevesebb beszédet, és a több tettet ígért e cél megvalósítása érdekében.

A Temesvári Rádió magyar adása megjegyezte, hogy száz éve nem volt Dévának magyar alpolgármestere.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: Déván régóta működik együtt az önkormányzatban az RMDSZ az országos szinten ellenzékben politizáló Nemzeti Liberális Párttal (PNL), ennek az eredménye a mostani alpolgármester-választás. Hozzátette, hogy Pogocsán Ferdinánd több mint egy évtizede önkormányzati képviselő, és munkájával kollégái elismerését váltotta ki. Erre utal az a tény is, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Szociális Párt (PSRO) frakciójából is kapott támogató szavazatokat.

A dévai önkormányzaton belüli átszervezésre azután került sor, hogy a 2016-ban PSRO színeiben megválasztott polgármestert, Mircia Munteant nem sokkal a választások után hivatali visszaélés és ittasan okozott autóbaleset miatt bebörtönözték, és a 2017 novemberében tartott időközi választáson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Florin Oanceát választották polgármesterré.

Az önkormányzati testületben a megszűnés határára került PSRO-nak hat, a PNL-nek és a PSD-nek öt-öt, az RMDSZ-nek és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) két-két képviselője tevékenykedik.

Az 50 700 lakosú Déván, Hunyad megye székhelyén a lakosság 8,7 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

…read more

Source:: I.Szolnok.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.