Fociláz! Minden amit a ma kezdődő vb-ről tudni kell

Elképesztő – de az efféle eseményeken már megszokott – biztonsági intézkedések közepette kezdődik Moszkvában a labdarúgó-vb. A világsztárokat felvonultató nyitóünnepséget 17 órakor követi az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzés.

Szerény becslések szerint mintegy százezer biztonsági ember főleg rendőrök és katonák ügyel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság zavartalan lebonyolítására. Az egyenruhások jelenléte szinte már hozzátartozik a nagy sporteseményekhez. Így a Szentpétervárra érkező angol válogatott tagjai sem vettek tudomást a reptéren állomásozó géppisztolyos különítményről, az egykori orosz fővárostól 40 kilométerre fekvő kisvárosi szállodájukat körbevevő kerítésről és a többtucatnyi kommandósról. Elvégre jobb félni, mint megijedni, annál is inkább, mert állítólag iszlamista fenyegetésekről is tudomást szereztek a hatóságok.

– Bármilyen atrocitás, terrortámadás hatalmas presztízsveszteséggel járna Oroszországnak, ezért a rendőrség és a titkosszolgálat mellett biztonsági cégek segítségét is igénybe veszik – nyilatkozta az M1-nek Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. – A speciális erők már több gyakorlatot tartottak a meccsek helyszínein, összehívták a vezérszurkolókat is, és rendbontás esetére súlyos büntetéseket helyeztek kilátásba.

EPA/ANATOLY MALTSEV

EPA/ANATOLY MALTSEV

A megnyitóról annyi már tudható, hogy az angolok – és mások – nagy örömére fellép Robbie Williams, valamint a mára kissé testesebbé vált egykori kétszeres világbajnok brazil Ronaldo is szerephez jut. A hazai színeket és a magas kultúrát Aida Garifullina operaénekesnő képviseli a Luzsnyiki Stadionban.

Az igazi program az Oroszország–Szaúd-Arábia meccs lesz, bár a 32-es vb-mezőny két leggyengébb csapata találkozik, az oroszok a világranglista 70., a szaúdiak a 67. helyén állnak. Az előjelek sem kedveznek a hazaiaknak, Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány csapata hét barátságos találkozójának mérlege: három döntetlen és négy vereség. A szaúdiak mérlege pedig három győzelem, egy döntetlen, öt vereség.

A számítógépes elemzés sem biztos a győztesben

A nagy elemzőházak is részesei a vb-láznak, és megpróbálták megjósolni a végső győztest.

Goldman Sachs: Brazília

Az elemzőház 200 ezer statisztikai modell eredményeit elemezte ki, ebbe a játékosok adatait is felvitték, értékelték a csapatok előző meccseit, és egymillió szimulációt futtattak le az oroszországi tornára. A győztes: Brazília.

UBS: Németország

Tízezer számítógépes szimuláció alapján készült, kiértékelve a vb-n részt vevő csapatok korábbi világbajnoki teljesítményét és a selejtezőkön nyújtott eredményeket. A győztes: Németország.

Commerzbank: Németország

Évtizedekre visszamenően elemezték a korábbi vb-ken lőtt gólok számát, a ranglistás helyezést és eredményeket, minden idei vb-meccsre 10 ezer szimulációt futtattak le. A győztes: Németország.

Nomura: Franciaország

A Nomura nemzetközi elemzőcsapata a portfólióelméletet, a hatékony piacok elméletét is bevetette, és historikus adatokat elemeztek. A győztes: Franciaország.

Danske Bank: Brazília

A dán bank elemzői gazdasági faktorokat, például az egy főre jutó GDP-t is figyelembe vették a szimulációk során. A győztes: Brazília.

Innsbrucki Egyetem: Németország

Az osztrák egyetem statisztikusai olyan modellt építettek a vb-re, amelyben a fogadóirodák oddsaiból képzett konszenzust veszik alapul. A modellből brazil–német döntő jött ki. A győztes: Németország.

EA Sports: Franciaország

A népszerű videójátékban, a FIFA 18-ban elérhető összes adatot felhasználva a játék készítője, az EA Sports lefuttatott egy szimulációt a vb-re, aminek az lett az eredménye, hogy német–francia finálé lesz. A győztes: Franciaország.

Sasszem segít a játékvezetőknek

Az oroszországi vb-n mutatkozik be a videobíró-rendszer, amely lehetővé teszi a játékvezetőknek, hogy téves ítéleteiket korrigálják. A nemzetközi szövetség négy területre korlátozza a fejlesztés alkalmazását: …read more

Source:: Lokal.hu – Sport

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.