A hívő miniszter legyen jobb, mint a hitetlen, ne legyen korrupt!

  • Végül is kinek szólt a keresztény értelmiségiek vitairata?
  • Kormánypártiként lehet-e még bírálni a kormányt?
  • Van-e mentség a korrupcióra?
  • Megépülhet-e a templom, ha korrupt a kivitelező?
  • Többek között ezekről vitatkozott Bogárdi Szabó István református püspök és Balog Zoltán.

Keresztyén értelmiségiként lehet-e kritizálni az Orbán-kormányt vagy azzal automatikusan együtt jár az árulás bélyege?

„Ma nagyon nehéz azt mondani a kormányzatnak, hogy rosszul csináljátok. Ha valaki bírálja a kormányt, akkor ő már valami elfacsart hiperellenzéki, aki ateista, liberális dumákat ereszt meg. Van még alternatíva a kettő között, van harmadik opció?”

Ezt az egyre égetőbb kérdést tette fel Bogárdi Szabó István református püspök Balog Zoltán leköszönő miniszternek a szerdai református közéleti vitán több száz néző előtt.

Bogárdi Szabó István és Balog Zoltán.Fotó: Némedi-Varga Dávid

Olyan magasan már nagyon ritka a levegő

A beszélgetésnek az Újra néven nevezzük kötet adott apropót, amiben a kormánnyal szimpatizáló keresztény és konzervatív értelmiségiek írták le a hatalomgyakorlással kapcsolatos intelmeiket. A vitairattal kapcsolatban korábban kialakult egy kis zűrzavar. Nem volt tiszta, hogy a szokatlanul kritikus anyag a jelenlegi hatalomhoz szól-e vagy ez egy általános elmélkedés. A püspök már a beszélgetés legelején kristálytiszta vizet öntött a pohárba:

„Persze, hogy bírálja az Orbán-kormányt. Miért ne bírálná? Nem a Horn-kormánynak szólnak ezek az intelmek. Ami már nincsen. Teljesen nyilvánvaló, hogy a regnáló kormányzatról szól. Ráadásul ez egy óvatos bírálat.”

Bogárdi Szabó István határozottan állt ki amellett, hogy minden magyar állampolgárnak jogában áll kritizálni a kormányt, amire válaszul Balog Zoltán nem kezdett álságos helyeslésbe, helyette próbálta megvilágítani miért is viseli nehezen a hatalom a bírálatot:

„Politikusként az ember azért nem viseli jól a kritikát, mert úgy érzi, hogy az ő gondjait senki sem érti. Olyan magasan már nagyon ritka a levegő, és végül egyedül marad az ember. Kialakul egy mártírtudat: Hogy ha tudnák, milyen felelősség nyomja a vállam, nem beszélnének így.

Fotó: Némedi-Varga Dávid

Üdítő volt a fideszes műhelyekben előre megtervezett és megírt konzultációs fórumok és kampányesemények után egy olyan konzervatív beszélgetést hallgatni, ahol valódi emberek, a saját, valódi gondolataikat adják elő. Képzeljenek el egy rendezvényt, ahol lényegében mindenki a jelenlegi hatalom támogatója, a közönségben ott ül Fekete György meg Finta József, a színpadon a kormány miniszteri biztosa, és két órán keresztül egyszer sem hangzik el Soros György neve! Durva.

A beszélgetés jelentős részében a hatalom romlottságáról, a korrupcióról vitatkozott a volt …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.