Macron kirúgta az Orbánt dicsérő nagykövetet

Aktuális

Orbán Viktort a politika Real Madridjának nevezte Éric Fournier budapesti francia nagykövet, de véleményét Emmanuel Macron francia elnök nemcsak hogy nem osztotta, de meglehetősen furcsa körülmények között azonnal haza is hívta diplomatáját Budapestről.

Igencsak furcsa tettre ragadtatta magát Emmanuel Macron francia elnök Magyarországgal kapcsolatban. A mediapart.fr híroldal szivárogtatta ki, hogy a 2015-ben Budapestre delegált nagykövet, Éric Fournier egy diplomáciai leiratban azt javasolta kormányának, hogy változtassák meg Magyarország és Orbán Viktor politikájával kapcsolatos véleményüket, mert az téves, a nemzetközi sajtó torzított véleményén, nem pedig a valóságon alapul.
Fournier szerint egyenesen „magyarfóbiában” szenved a nemzetközi média, amely „fantazmagóriákat” gyárt a magyar kormány populizmusának bizonyítására.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Fournier a diplomáciai táviratban arról is tájékoztatta kormányát, hogy az antiszemitizmus magyarországi térnyeréséről szóló híresztelések szerinte csak arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet a nyugat-európai muzulmánok antiszemitizmusáról, és azt is cáfolta, hogy a Soros György elleni kampány antiszemita lett volna.

Fournier a Real Madridhoz hasonlította a magyar kormányfőt Fotó: MTI

Ezzel szemben Fournier Orbán Viktor miniszterelnököt a futballvilág Real Madridjához hasonlítja, főként azért, mert az Orbán-kormány zsinórban három választást nyert, akárcsak a „királyi gárda” a Bajnokok Ligájában az elmúlt három évben. A nagykövet ugyanakkor az Orbán Viktor nevével fémjelzett magyar migrációs politikát egy modellnek nevezte.

Emmanuel Macron EPA/CAROLINE BLUMBERG

Amikor a múlt heti EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnököt szembesítették a kiszivárgott diplomáciai véleményről, ő hangsúlyozta, hogy nem ért egyet kormánya nagykövetének véleményével, de hogy mennyire, az csak akkor derült ki, amikor nemrég új nagykövetet neveztek ki a budapesti diplomáciai testület élére, Fourniert pedig hazahívták. Egyes információk szerint Fournier megbízatása amúgy is hamarosan lejárt volna, de a hirtelen lépés akkor is meglehetősen különös lépés az Orbán Viktort rendszeresen kritizáló Macrontól.
További cikkek:

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.