Orbán: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

Belföld

Másként látjuk a világot, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal – ezt mondta Orbán Viktor Berlinben, miután Angela Merkellel tárgyalt. A miniszterelnök a migráció kapcsán úgy fogalmazott: ígéretet tett a német kancellárnak arra, hogy a magyar határ a jövőben is védve lesz, és Magyarországról nem érkezhetnek illegális bevándorlók Európába. A kormányfő arról is beszélt, hogy a két ország között rendkívül szoros a gazdasági együttműködés, a német befektetések hozzájárulnak a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, a jövőben pedig a védelempolitika területén is szorosabb lesz a közös munka.

A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékelik a helyzetet – szögezte le a magyar kormányfő.

Intenzív vitát folytattunk Orbán Viktor miniszterelnök úrral, de a bilaterális kapcsolataink kiválóak, különösen a gazdaság területén – mondta Angela Merkel német kancellár a magyar kormányfővel való találkozóját követő közös sajtótájékoztatón. Emlékeztetett: a német-magyar gazdasági kapcsolatok volumene éves szinte az 50 milliárd eurót is eléri.

Közös tájékoztatójukon a kancellár kiemelte, hogy az együttműködést az európai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívásokat jelentő ügyekben, a digitalizáció, az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák és a mesterséges intelligencia területén is tovább kell erősíteni.

Németország és Magyarország a protekcionista gazdaságpolitika elutasításában is egyetért – tette hozzá. A két ország egyebek mellett a közös stratégiai kultúra megteremtéséről és a NATO-t kiegészítő európai intervenciós kezdeményezésről szóló védelempolitikai ügyekben is szorosan együttműködik – mondta Angela Merkel.

Kitért a migráció kérdésére is. Elismerte, hogy a két ország elképzelései merőben eltérnek, de kiemelte, hogy jó az együttműködés a Frontex és a kibocsájtó országokban folytatott segélyezés tekintetében. Ha véleményeink különbözőek is fontos, hogy a párbeszéd megmaradjon – fogalmazott a kancellár.

Orbán Viktor szerint baráti hangvételben zajlott a megbeszélés. Németországban is tisztában vannak vele, hogy Magyarország egy munka alapú gazdaságot épít melynek célja a teljes foglalkoztatottság elérése, amihez a német-magyar gazdasági együttműködés sokat tesz hozzá, mutatott rá a miniszterelnök.

Elmondta, hogy az együttműködés a védelmi szektor területén is szóba került. Emlékeztetett, hogy Magyarország már az elsők között szorgalmazta a közös európai védelmi képességek kiépítését és az ezt kiszolgáló ipar megerősítését.

Nem értünk egyet, de közös megoldáson dolgozunk

A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékelik a helyzetet – szögezte le Orbán Viktor. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindezek ellenére együttműködésre törekszünk. Magyarország déli határai egész Európát védeni fogják a jövőben is, biztosította német kollégáját a magyar kormányfő.

A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére. Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta, fűzte hozzá Orbán Viktor.

Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett – emlékeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és „készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát” – fűzte hozzá

A kormányfő szerint …read more

Source:: PolgárPortál.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.