Megkezdték barlangba rekedt thai diákok kimentését

Helyi idő szerint délelőtt tíz órakor, magyar idő szerint hajnali 4-kor elkezdték annak a 12 diáknak a kimentését, akik vezetőjükkel együtt egy barlangba rekedtek június 23-án.

Thai rendőrök és katonák a mentőakció indítása előtt.Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A barlang száját és a környező területet lezárták a hatóságok, csak a mentőalakulatok vannak a helyszínen. A gyerekeket egy 13 fős külföldi búvármentő csapat próbálja kihozni a thai tengerészgyalogság öt búvárával.

A diákok június 23-án rekedtek bent, miután az esőzések miatt a vízszint megemelkedett, és elzárta a barlangból kivezető járatot.

Az egyelőre nem világos, hogyan hozzák ki a még úszni sem mind tudó gyerekeket, de a BBC valószínűsíti, hogy nagyrészt gyalogosan, ám bizonyos szakaszokon búvárfelszerelés segítségével kell majd átjönniük, sőt, vannak olyan szűk átjárók, ahol a búvárfelszerelés használata lehetetlen.

A terv szerint előbb egy, a bejárathoz közelebbi ponthoz viszik a 6-11 éves fiúkat és 25 éves edzőjüket, ahol megpihennek, és onnan már lábon tudják elhagyni a barlangot.

A terv szerint helyi idő szerint este 9-kor, magyar idő szerint délután 5 órakor bukkanhatnak a felszínre, ha minden a terv szerint halad.

A helyi kormányzó, Chiang Rai egyenesen D-napnak nevezte a mait, és azt írta twitterén, hogy a fiúk felkészültek a mentésre. (BBC)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)