Nyugdíj, ápolási díj, tartós ápolást végzők időskori támogatása

Aktuális

Az ápolási díjra való jogosultság főszabály szerint megszűnik, ha az ápolási díjban részesülő hozzátartozó öregségi nyugdíjas lesz és a nyugdíja összege meghaladja az ápolási díj összegét.

Kivételes esetben azonban az ápolási díj a nyugdíj mellett is folyósítható.

Az állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos személy ápolására tekintettel kapott ápolási díjra, valamint a kiemelt ápolási díjra való jogosultság ugyanis az öregségi nyugdíj mellett továbbra is fennáll, ha a nyugdíjra való jogosultság keletkezését megelőző napon e két ápolási díj valamelyikére a nyugdíjba vonuló hozzátartozó jogosult volt, és a nyugdíjjogosultság kezdő napját megelőző húsz éven belül e két ápolási díj valamelyikére való jogosultsága legalább tíz évig fennállt.

A szociális törvény idén már lehetővé teszi a tartós ápolást végzők időskori támogatásának igénylését is a súlyosan fogyatékos gyermekét otthon gondozó és a nyugdíjjogosultságát megszerző szülő számára.

A havonta 50 ezer forint összegű nyugdíjkiegészítő ellátásban az az öregségi nyugdíjban részesülő személy részesülhet aki a gyermekét (ideértve a már nagykorú személyeket is) az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően legalább 20 évig saját háztartásában gondozta és e tevékenység alapján ápolási díjban részesült és az ellátás formája legalább egy évig emelt összegű, vagy kiemelt ápolási díj volt.

Ha a szülő a gyermekét 20 évig saját háztartásában gondozta, azonban ezen időtartam egy részében nem ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított családtámogatási ellátásban (GYES-ben) részesült, a GYES idejét – legfeljebb 10 éves időtartamban – hozzá lehet számítani a 20 éves gondozási időszakhoz.

A tartós ápolást végzők időskori támogatása és az ápolási díj párhuzamosan folyósítható. A tartós ápolást végzők időskori támogatása – amely nem minősül nyugellátásnak – adómentes juttatás és bírósági végrehajtás esetén mentes a letiltás alól.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.