Az otthonápolás is munka – tüntettek a megalázó segély miatt

Péntek délután a Kossuth térre vonultak az otthoni ápolás elismeréséért küzdő szervezetek és civilek. Arra voltak kíváncsiak, hogy mit válaszolnak nekik a képviselők 3+1 egyszerű kérdésre.

 • Aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját otthon ápolja, gondozza akár a nap 24 órájában munkát végez-e.
 • 29, 44, 52 ezer forintból meg lehet-e élni (élelmet venni, rezsit, gyógyszert, stb) egy hónapban, akár két embernek?
 • Támogatja-e, hogy 50 000 forinttal emeljék az otthonápolók havi juttatását, hogy 79, 94, 102 ezer forintot kapjanak havonta, amiből lehet, hogy ketten kell megélniük?
 • Mi az, amit Ön személyesen tesz, vállal azért, hogy az otthonápolásban érintett embereknek javuljon az élethelyzete, hogy a fent említett emelés megvalósuljon?
 • Az Emmi az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy

  a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága széles körű párbeszédet indít az ápolási díj emeléséről, több szakmai és civil szervezet és a szociális ágazati egyeztető fórum javaslatait is meghallgatja majd, és várhatóan az ősszel tesz javaslatot a kormánynak az ápolási díjjal kapcsolatos intézkedésekről.

  Hozzátették, a kormány teljes mértékben egyetért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthoni ápolását vállalják.

  Persze nem hagyták ki közleményükből a baloldalt sem:

  a balliberális kormányokkal ellentétben – amelyek folyamatos megszorításokkal sújtották a legrászorulóbbakat is -, a nemzeti kormány több intézkedést tett azért, hogy a hozzátartozójukat otthon ápolókat segítse. A legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása (a kiemelt ápolási díj) 2010 óta 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt. Bevezették továbbá idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápoló időseknek az 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést.

  A korábbiakhoz képest azt is fontos előrelépésnek nevezték, hogy a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, ami azt jelenti, hogy az érintettek nyugdíjjogosultságot szereznek. Közölték: azon dolgoznak, hogy tovább erősítsék ezeknek a nehéz helyzetben lévő családoknak a megbecsülését, a mindennapi megélhetését és szociális biztonságát.  Forrás: 24HU

(Visited 1 times, 1 visits today)