Aszad visszatér az uniós piacra: Görögország újra vásárol Szíriától

Görögország gazdasági mentőövet dobott Bassár el-Aszad rendszerének:

újra importálnak foszfátot a Palmyra körüli bányákból.

A foszfáteladás különösen fontos Szíriának, mert az olajipart továbbra is szankciók sújtják. 2009 és 2011 között Szíria szállította a teljes uniós foszfátimport egyötödét, aztán ez is összeomlott a háború miatt. A foszfátot leginkább műtrágyához használják.

2017 decembere és 2018 áprilisa között viszont újra felélénkült a forgalom, és megháromszorozódott a Szíriából az EU-ba szállított foszfát mennyisége – szinte teljes egészében Görögországba.

Ez még nem nagy mennyiség a háború előtti szinthez képest, de világosan látszik, hogy Szíria kezd visszatérni az uniós piacra. 2010-ben még 200 millió dollár volt a szír foszfátexport összértéke.

A Palmyra környéki bányákat az Iszlám Állam 2015-ben elfoglalta, Aszadnak pedig orosz segítséggel sikerült visszafoglalni ezeket. A bányákat orosz befektetők indították újra, és Aszad hálából oroszoknak is adta a bányászati jogokat. A koncessziót az OAO Stroytransgaz nevű cég nyerte – a vállalat rajta van az amerikai szankciós listán, az EU listáján viszont nincs. (Politico)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)