Az eddiginél is nehezebb lehet bevándorolni Amerikába

A Trump-adminisztráció a következő hetekben olyan javaslatot tervez beterjeszteni, amely rendkívüli módon megnehezítené az egyébként jogszerűen az országban tartózkodó bevándorlóknak a zöldkártya vagy az állampolgárság megszerzését. Szakemberek szerint ez az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelentheti az amerikai bevándorlási rendszerben.

A tervezett szabályozás elsősorban azokat érintené, akik ugyan rendelkeznek zöldkártyával, de valaha is használtak bármilyen szociális támogatási programot, amilyen például az Obamacare, a gyermekeknek szóló egészségbiztosítás, élelmiszerjegy vagy egyéb juttatás – értesült az NBC négy egymástól független forrásból.

A Fehér Házi tanácsadó, Stephen Miller nevével fémjelzett elképzelés külön szépsége, hogy ráadásul nem lenne szükség hozzá kongresszusi jóváhagyásra, viszont jelentősen korlátozná azon bevándorlók számát, akik adott évben jogszerűen letelepedhetnek az Egyesült Államokban.

A tervezet az NBC szerint még nem végleges, ám ha a legutóbbi (az NBC forrásai által látott) változata lép életbe, akár 20 millió (!) bevándorlót is érinthet. Különösen azoknak jönne rosszul, akik hiába vállalnak legálisan munkát, az abból megszerzett jövedelmük nem elég ahhoz, hogy eltartsák a családjukat, ezért valamilyen állami segítségre szorulnak.

A szegénységi küszöb két és félszerese sem elég

A hírtelevízió oldala példaként a Haitiről bevándorolt, jelenleg zöldkártyával rendelkező, de állampolgárságra pályázó Louis Charles esetét hozza fel. Ő az egészségügyben dolgozik nursing assistantként (nem ápoló, de nem is csak kisegítő, hanem valahol a kettő között) sokszor akár heti 80 órát is, ám kénytelen volt különböző közjóléti programokat igénybe venni, hogy támogatni tudja már felnőtt, ám fogyatékkal élő lányát.

Az amerikai rendszerben eddig is előfordult, hogy ilyen esetekben megtagadták a legális tartózkodást az igénylőtől, ám a mostani szigorítás azt jelentené, hogy akár a szegénységi küszöb 250 százalékát elérő bevétel esetén is elutasíthatják a kérelmet.

A tervezet egy változata már a Fehér Ház Menedzsment és Költségvetési Hivatala előtt van az NBC forrásai szerint, ami az utolsó lépés az életbe léptetés előtt. A Reuters brit hírügynökség egyébként már februárban beszámolt egy ilyesmi tervről.

Cél „az amerikai adófizetők védelme”

A Belbiztonsági Minisztérium szóvivője minderre annyit reagált, hogy „a kormányzat határozott szándéka az érvényben lévő bevándorlási törvény alkalmazása, melynek világos célja az amerikai adófizetők védelme azáltal, hogy biztosítja, az országba belépni vagy ott maradni kívánó külföldi állampolgárok önellátók”.

Az NBC ugyanakkor megjegyzi, hogy a beadványt jegyző Stephen Miller (aki több korábbi kongresszusi kollégájával egyetemben meglehetősen magas beosztásban van a Fehér Házban) régóta azon dolgozik, hogy csökkentse az Egyesült Államokba évente jogszerűen érkező és ott munkát vállalni, letelepedni kívánók számát.

Ennek egyik jele, hogy a Trump-adminisztráció eddig is mindent megtett, hogy megnehezítse a bevándorlók számára a zöldkártya vagy az állampolgárság megszerzését.

Egy érdekes adat: 2016-ban (az Obama-kormány utolsó teljes évében) 1,2 millió bevándorló kapott zöldkártyát vagy állandó tartózkodási engedélyt és 753 060 ember lett amerikai állampolgár.

Ezzel szemben 2018 első negyedéves adatai szerint időarányosan ez a szám most 20 százalékkal alacsonyabb. Ugyanakkor az is igaz, hogy az első két negyedévben már kisebb az időarányos eltérés, a bevándorlási hivatal szerint az év egészében várhatóan ki is egyenlítődik az arány.

Rekordszámú elutasított kérelem

Ugyanakkor négy bevándorlással foglalkozó ügyvéd (egy massachusettsi, egy virginiai, egy tennessee-i és egy kaliforniai) azt mondta az NBC-nek, hogy soha ennyi zöldkártyát vagy állampolgárságot igénylő ügyfelüket nem utasították még el a hatóságok, mint az utóbbi időszakban.

A …read more

Source:: Határátkelő

(Visited 1 times, 1 visits today)