Erdogan arra kéri a törököket, hogy vegyenek lírát, mert nagy a baj

Fotó: MURAT KAYNAK/Anadolu Agency

Recep Tayyip Erdogan török elnök arra kérte a törököket, hogy váltsák lírára arany- és devizamegtakarításaikat, hogy megállítsák a líra árfolyamvesztését.

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, korábban viszont már 20 százalék napi veszteségnél is járt. A heti veszteség 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült. Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

A török líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is sokat gyengült – Erdogan akkor azt mondta, ez „az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akció” eredménye. Már akkor is felszólította a törököket, hogy vegyenek lírát devizatartalékukból.

A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt.

A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be. (MTI)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)