Bíróság mondta ki, hogy rákkeltő a Monsanto glifozátos gyomirtója

A Monsanto vegyipari óriáscég köteles 289 millió dolláros, azaz kb. 81,8 milliárdos kártérítést fizetni rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának, a 46 éves DeWayne Johnsonnak. Erről hozott döntést pénteken délután egy San Franciscó-i bíróság.

Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalatot abban, hogy,

miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

Az áldozat ügyvédei monsantós belső leveleket is bemutattak a tárgyaláson, ezek szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy a cégnél tudtak a gyomirtók káros hatásairól.

A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte.

Brüsszeli Monsanto-ellenes tüntetés 2017 júliusábanFotó: Alexandros Michailidis/SOOC

A 46 éves,háromgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat.

2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

„Nem gondoltuk, hogy megéli a per végét”

– nyilatkozta az áldozat ügyvédje, Timothy Litzenburg az NBC televíziónak.

A perről az amerikai televíziós csatornák folyamatosan tudósítottak. DeWayne Johnson – aki 2016 óta munkaképtelen – láthatóan gyönge fizikai állapotban tanúskodott.

Egy francia bolt kínálataFotó: CITIZENSIDE/Denis THAUST/Citizenside

„Tudom, hogy már nem gyógyulok meg, de az utolsó leheletemig küzdeni fogok” – mondta a tárgyalóteremben. A pénteki ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az ítélet, illetve a kártérítés ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

Az áldozat kiemelte azt is, hogy a Monsanto termékét iskolás gyerekek közelében használta, és olyan növényeket kezelt vele, amiket iskolás gyerekek gondoztak és fogyasztottak el. Éppen ezért a cég felelőssége különösen komoly, hiszen nem tudni, milyen reakciót vált ki a szer a fiatalokból.

A glifozátot világszerte alkalmazzák, tudományos megítélése ellentmondásos. A WHO (az …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)