Neutrollizálás: az orosz fegyver minden ellenzéki mozgalom letörésére

Az, hogy különböző sötét rezsimek internetes trollokat használnak saját érdekeik védelmében, évek óta közismert. Amióta a 2010-es években a közösségi média az élet része lett, a történelem hajnala óta ismert propagandamódszerek átalakultak, és sok szempontból hatékonyabbak és nehezebben semlegesíthetőek lettek. Többnyire újságírók munkájának köszönhetően tudjuk, hogy Pekingtól Moszkván át Isztambulig sok kormány valóságos trollhadseregeket működtet, hogy az interneten harcoljanak a hatalom mellett.

Fotó: ALEXANDER UTKIN/AFP

Azt viszont máig nem tudjuk pontosan, hogy ezek a sötét módszerek pontosan miért és hogyan működnek. A budapesti CEU két kutatója most egy olyan tanulmányt publikált, amely éppen a miértet és a hogyant világítja meg. Xymena Kurowska és Anatoly Reshetnikov Neutrollization: Industrialized trolling as a pro-Kremlin strategy of desecuritization (Neutrollizálás: Iparszerű trollkodás mint Kremlin-párti biztonságiatlanítási stratégia) című tanulmánya a napokban jelent meg a Security Dialogue című folyóiratban, és nemcsak érdekes, hanem rémisztő olvasmány is.

Kurowska és Reshetnikov azt állítják, hogy míg a világ inkább az oroszok mindenféle globális hackelgetéseivel foglalkozik, alig irányul figyelem az orosz állam által működtetett trollkultúrára, és arra, hogyan gyűrűzik be fokozatosan a nemzetközi színtérre. Szerintük ennek a trollkultúrának a megszületése az utolsó nagy oroszországi ellenzéki tüntetésekhez, a moszkvai központi helyszín után egyszerűen Bolotnaja térként ismert demonstrációkhoz vezethető vissza. A 2011-ben kezdődő utcai megmozdulások elgondolkodhattaták a Kremlt, amely 2013-ban létrehozta a nyugaton Internet Research Agency-ként (IRA) illetve “a szentpétervári trollfarm”-ként ismert ügynökséget, amelynek működéséről az utóbbi években sok minden kiderült.

A tanulmány szerint a trollfarm legfontosabb célja bármiféle (ellenzéki) politikai mobilizáció megakadályozása. Ez az autokratikus/diktatórikus rezsimek számára életbevágóan fontos, és hogy trollok ezt hogy tudják elérni, azt a CEU kutatói Boris Nyemcov halálának példájával mutatták be. Nyemcov a Putyin-ellenes ellenzéki erők vezéralakja volt, akit 2015 februárjában rejtélyes körülmények közt gyilkoltak meg a Kreml közvetlen közelében. Viszonylag nyilvánvaló volt, hogy melyik az egyetlen erő Oroszországban, amely képes egy ilyen politikai gyilkosság kivitelezésére, és érdekében is áll Nyemcov likvidálása, a kormányközeli orosz média azonban mindent megtett azért, hogy a gyanú árnya se vetülhessen a Putyin-rezsimre.

Az esti tévéhíradókban egészen összefüggéstelen, valószínűtlen és egymásnak is ellentmondó teóriákat prezentáltak a gyilkossággal kapcsolatban. Ukrajnától kezdve muszlimokon át nyugati hatalmakig mindenkit belekevertek, és azt is felvetették, hogy talán valami személyes ügy lehet a háttérben. Mindegyikkel azt sulykolták, hogy az ellenzéki aktivista meggyilkolása nem állt a Kreml érdekében, és az akció nyilvánvalóan valamilyen ellenséges provokáció lehetett.

A CEU kutatói szerint érdekes módon azok a trollok, amelyekről ma már tudjuk, hogy az IRA alkalmazásában álltak, ugyanezeket az elméleteket terjesztették, és azt próbálták elültetni, hogy az orosz ellenzék akár emberáldozatra is képes lehet. A különböző közösségi oldalakon, kommentszekciókban a trollok elképesztő zajt tudtak csapni, gyakori volt, hogy …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)