Óraátállítás: ezt az időszámítást javasolják az alváskutatók

 A Magyar Alvás Szövetség szerint nagyon jó, hogy az unió eltörli  az óraátállítást, de nem mindegy, melyik időszámításban maradunk.

Most már szinte biztos, hogy eltörlik az óraátállítást az Európai Unióban. A nemrégiben lezárult felmérésben ugyanis a részt vevő 4,6 millió ember 80 százaléka az eltörlés mellett foglalt állást.

Most megszólaltak a szakemberek is a kérdésben. A Magyar Alvás Szövetség szerint alvásegészségügyi szempontból pozitív fejlemény az óraátállítás várható megszüntetése.

Mint írják, az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan hat. Ám szerintük nem mindegy, melyik időszámítást választjuk.

nyári időszámítás bevezetése – az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett – azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe.

Így decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat a legtöbb embert a munkahelyén érné.

A szövetség az alváskutatás eredményeire alapozva ezért az javasolja, hogy az órákat nem célszerű átállítani, de a korán kelést sem kellene erőltetni.

Szerintük az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg. Forrás: nlcafe.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)