Rohamrendőrök szorítják ki a 12 ezer éves erdőt védő aktivistákat Németországban

Ugyan Németország előszeretettel pozicionálja magát a zöld energia európai élharcosai közé, sok eredményük mellett is messze vannak még attól, hogy teljesen elszakadjanak a fosszilis energiahordozóktól.

Mint a Quartz beszámol róla, jelenleg is komoly küzdelem zajlik az Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő Hambach-erdőért, ahol a német energetikaipari óriás, az RWE fákat akar kivágni, hogy tovább növelje Európa legnagyobb nyíltszíni lignitbányájának területét.

Fotó: MARIUS BECKER/dpa Picture-Alliance/AFP

A fairtás ellen viszont évek óta tiltakoznak környezetvédők, mivel a Hambach, egy rendkívüli, 12 ezer éves erdő, rendkívül gazdag biodiverzitással, és több mint 140-féle védett állat- illetve nővényfaj található itt meg.

A helyszínen 2014 óta táboroznak környezetvédők, akik ellen a hét közepén lépett fel a német rendőrség, és egyesével kezdték elhordani a fák között, illetve a fák tetejére felhúzott kunyhóikban élő aktivistákat. Ez már nem az első rendőrségi roham volt, szeptember elejétől kezdve lakoltatták ki az erdőből a fákat megvédeni akarókat.

Fotó: MARIUS BECKER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az állam vezetőinek álláspontja szerint a környezetvédők jogszerűtlenül tartózkodnak a területen, ahol az RWE rendelkezik a szükséges engedélyekkel a vágáshoz.

Az erdőből még áprilisban közölt riportot a National Geographic: ebből a cikkből kiderül, hogy az RWE 1978 óta birtokolja a területet, és évről évre csípett le az erdőből, hogy a lignitbánya területét növelje. Amikor a cég birtokába került a terület, 5500 hektárt tett ki a területe, mára viszont ennek csak 10 százaléka maradt meg.

Fotó: Christophe Gateau/dpa Picture-Alliance/AFP

Pedig rendkívüli erdőről van szó: máshol alig előforduló fajok élnek ott, ráadásul a fák nagy részét tölgyek és gyertyánok teszik ki, ami szintén ritkaságszámba megy. Ennek ellenére a Hambachot sosem kutatták igazán, a NatGeo cikke szerint elsősorban azért, mert a viszonylag erdős Németországban ez sosem volt egy kiemelt kutatási terület. Így a ritka élővilágú erdőre sem jutott sokáig nagy figyelem, és ezért fordulhatott elő, hogy évtizedek alatt egy jelentős részét kivághatták.

<img src="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–Zf_jSC7L–/c_limit,w_1160/7Cu4wuPkJvsR1Ym12Ws.jpeg" srcset="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–HCPQxALb–/w_290/7Cu4wuPkJvsR1Ym12Ws.jpeg 290w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–rgE3Lvr9–/w_330/7Cu4wuPkJvsR1Ym12Ws.jpeg 330w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–IsGdvrCo–/w_748/7Cu4wuPkJvsR1Ym12Ws.jpeg 748w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–GvCIwAkJ–/w_994/7Cu4wuPkJvsR1Ym12Ws.jpeg 994w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–C4SdNatV–/w_1160/7Cu4wuPkJvsR1Ym12Ws.jpeg 1160w" sizes="(max-width: 320px) 290px, (max-width: 360px) …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)