­Meseautótól a Merkurig 16. rész: A Tatra története Magyarországon

Nesselsdorfer

A Tatra a Mercedes-Benz és a Peugeot után a harmadik legöregebb autógyártó vállalat. Ráadásul az Osztrák-Magyar Monarchiában ők készítették az első belsőégésű motorral hajtott automobilt.

A cég története a XIX. század közepére nyúlik vissza, amikor Ignác Šustala Koprivnicében megalapította kis műhelyét, ahol szánkókat és szekereket készített. 1891-ben egy nagyobb átalakulás fontos lépcsőfokaként az immár hatalmas gyár Nesselsdorfer Wagenbau Fabriks-Gessellschaft (Nesselsdorfi Kocsigyártó Üzem) néven folytatta működését. Ekkor már vasúti kocsikat és elegáns hintókat is készítettek. Egy ilyen hintó lett az alapja az 1897-ben elkészült Präsident nevű automobilnak, a régió úttörő gépjárművének. Az évszázados, fordulatos történet részleteire sajnos itt most nincs hely, mindenesetre egy korai, 1900-ban gyártott Nesselsdorfer gépkocsi ma a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményének egyik fontos darabja.

Hóra Nándor, a magyar motorizáció egyik úttörő alakja mentette meg az utókornak ezt a Nesselsdorfert, amelyet az 1950-es évek végén kapott meg a Közlekedési Múzeum. A járművet az Autóközlekedési Technikum diákjai állították helyre 1969-ben. Forrás: Fortepan/Simon Gyula/70609

Tatra (1920-1939)

1920-ban a Nesselsdorfer cég elkészítette az első Tatra márkajelzésű gépkocsiját. A Hans Ledwinka által tervezett előremutató szerkezetű, csővázas, független lengőtengelyes Tatra 11 kisautó 1923-ban jelent meg. Az olcsó népautó egész Európában népszerű lett. 1925-ben Magyarországra is megérkezett a márka: a Kertész utcában működő Cyklop Garage, – amelyet „Középeurópa legnagyobb garage”-ként emlegettek – vállalta el a képviseletet. Az együttműködés csupán néhány hónapig tartott, s a Cyklop inkább jövedelmezőbbnek ígérkező amerikai márkákra váltott.

Ekkor került a képbe gróf Török Sándor (1881-1939), egy visszavonult diplomata, aki kapcsolatrendszerét felhasználva különböző kereskedelmi társaságok működését segítette. Kedvelte a Tatra gépkocsikat, 1928-ban vásárolt is magának egy szép kabriót. A Tatra hazai népszerűsítésébe is bekapcsolódott. A csehországi gyárvezetést összehozta az Unitas Automobil Ipar- és Kereskedelmi Rt igazgatóival.

Gróf Török Sándor egyik legelső Tatra gépkocsija, amelyet 1928-ban vásárolt. Ma egy csehországi múzeum tulajdona. Forrás: Veteran Arena.

Az 1920. januárban alapított Unitas tulajdonosai, dr. Doctor Guido és Friss Zsigmond korábban koporsókat és szemfedőket készítettek. Azonban úgy ítélték meg, hogy a gépjárműjavításban nagyobb lehetőségek rejlenek. Később saját konstrukciójú motorkerékpárral és kisautóval is próbálkoztak. 1928-ban gróf Török Sándor segítségével remek üzletet kötöttek; nem csupán árusíthatták, de össze is szerelhették a Tatra gépkocsikat. A cél a vámkedvezmények megszerzése volt, amelynek segítségével még olcsóbban lehetett volna kínálni a „bádogtacskónak” becézett kisautókat. Ám mivel a a hazai alkatrészek aránya nem érte el a 70 százalékot, így az Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztérium nem ismerte el önálló magyar gyártmánynak. Bár az Unitas évi 500 darab autó előállítására lett volna képes, ám az 1928-1933. közti gyártási időszak teljes időtartama alatt sikerült ezt a mennyiséget elérni. Ehhez hozzájárult persze az 1929-es gazdasági válság is. A Tatra sohasem lett igazán elterjedt Magyarországon: a hazai összeszerelés dacára 1931-ben is csupán 192 darabot tett ki az állomány

Az Unitas prospektusból látszik, hogy számos különféle személy- és teherszállító felépítményt kínáltak

Néhány éve a Közlekedési Múzeumban kiállították mind a három megmaradt Unitas-Tatra gépkocsit. Forrás: <img alt="" …read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)