Ismét hódol a művészetnek az MNB: ezúttal 180 millió forintért vesznek festményeket

Úgy tűnik, hogy a Matolcsy György vezette jegybank folytatja korábbi passzióját és újabb százmilliós tételben vesz műkincseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint körülbelül 180 millió forintért vásárolhatják meg Vajda Lajos (1908-1941) festő és grafikus 14 festményét az Értéktár program keretében.

Az állami hírügynökségnek eljuttatott beszámoló szerint az MNB a művek megvételére az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben indított eljárást, amely jelenleg is folyamatban van. Mint írják, a vétel teljes adminisztrációs lezárása után részletesen is tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Az Értéktár program keretében megvásárolt műkincseket az MNB minden esetben közgyűjteményekben, múzeumokban helyezi letétbe a jogszabályok által meghatározott módon ötéves, de meghosszabbítható időtartamra. Legutóbb 32 milliót költöttek festményekre.

A 2014-ben indult program célja a múltban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek visszaszerzése Magyarország számára, valamint a magyarországi hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.


Kénytelen volt Matolcsyéknak eladni a Tiziano-képet előző tulajdonosa
Külföldön négyszer többet is megadtak volna a festményért, de védetté nyilvánították és nem lehet kivinni az országból – mondta Pintér Gyula.

Az Értéktár program részére az MNB 2018 végéig 100 millió eurós (mintegy 30 milliárd forintos) keretet különített el. A műkincsek felvásárlását minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg.

A programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására az országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az eddig megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről a jegybank honlapján (mnb.hu) érhető el részletes leírás – áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

…read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 1 times, 1 visits today)