Ilyen lesz a női kézilabda utánpótlás-képzés új bázisa Vácon

Itt-ott már állnak is falak, de még csak most tették le az alapkövét a Dunakanyar Kézilabda Akadémiának (DKA) Vácon. Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője, a Kézilabda Szövetség Elnöke és Rétvári Bence országgyűlési képviselő, az EMMI parlamenti államtitkára is részt vett az új, modern bázis létrehozásának első lépéseinél október 11-én.

Így néz majd ki az akadémia bázisa

Különleges építkezési díszletek között zajlott az alapkőletétel a volt Esze Tamás Laktanya területén, ahol 3.000 nm-en épül meg a kollégium és a hozzá tartozó kiszolgáló helységek. Az átadás 2019 májusban várható. Rétvári Bence szerint évszázadonként egyszer adódik olyan lehetőség egy város és egy sportág életében, mint a váci Dunakanyar Kézilabda Akadémia (DKA) építése.

Ez a létesítmény éke és nagyon jó kiegészítője lesz annak, ami a váci sportéletben eddig is zajlott. Olyan lehetőség, ami nem generációnként, hanem évszázadonként egyszer adódik egy város és egy sportág életében – mondta az államtitkár.

Rétvári Bence is beszédet mondott az alapkőletételen

Kocsis Máté a Kézilabda Szövetség Elnökeként a váciak bátorságát emelte ki.

– Nincs már sok ilyen hely az országban. A váci kézilabda múltja kötelezi a benne dolgozókat, hogy a jövőben is kiváló játékosokat képezzenek. Ennek ellenére ekkora vállalkozásba belekezdeni bátorságot kíván, és a váciak voltak olyan bátrak, hogy belekezdjenek ebbe.

A jövőt felvázolva hozzátette: a város és a régió után akár a határon túlra is kinyújthatja majd csápjait az akadémia a tehetséges fiatalokért.

A Németh András korábbi szövetségi kapitány által megálmodott DKA-ban jelenleg két évfolyamban, négyszáz fiatal játékos sajátítja el a kézilabda fortélyait. Az intézmény bentlakásos rendszerben működő csoportjai a Dunakanyar-régió, valamint Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legtehetségesebb leány kézilabdázói.

Fördős Attila (balról), Kirsner Erika, Kocsis Máté és Rétvári Bence

Németh András a Lokálnak elmondta, a NEKA-hoz szeretne hasonlítani az akadémia a Dunakanyar régió adottságainak megfelelően. A szakember, aki jelenleg a Váci Női Kézilabda Egyesület szakmai igazgatója azt is elárulta, hogy korábbi nemzetközi tapasztalatait természetesen felhasználja az akadémia felépítésében. Valamint NEKA-nál látottakat, az igényes szakmai munkát és a profi hátteret fogják Vácott is megvalósítani, sőt együttműködést terveznek a Balaton-parti utánpótlás bázissal. Az utánpótlás neveléssel el akarják érni, hogy a jövőben a hazai bajnokságban a klubok ne a külföldi játékosokra épüljenek elsősorban.

Ahogy Vácon már bizonyították, lehet magyar tehetséges fiatalokkal is eredményesen helytállni a mezőnyben. A Vác jelenleg az ötödik helyet foglalja el a K&H női ligában. Az alapkőletételt megelőző napon hazai pályán a Kisvárda külföldi sztárokkal felturbózott együttesét szoros mérkőzésen 25:24 re győzte le Kácsor Gréta vezérletével a GVM Europe-Vác. Korábban a Siófokot idegenben lepte meg egy parádés győzelemmel a fiatal tehetségek csapata.

Németh András szerint megfelelő és szisztematikus építkezéssel, a fiatal tehetségeknek lehetőséget adva, beépítésükkel a magyar bajnokságba – ahogy például Vácon és az Ferencvárosnál is – újra a világ élvonalához tartozhat a magyar női válogatott. A nyáron világbajnokságot nyert juniorok kiemelkedő sikere már ennek a munkának a gyümölcse. Ezt Kocsis Máté is kiemelte köszöntő beszédében, miért is támogatja a …read more

Source:: Lokal.hu – Sport

(Visited 1 times, 1 visits today)