Januártól be kell jelenteni a kormánynak a külföldi tulajdonszerzést

Kizárólag a magyar kormánynak történő bejelentés, és annak tudomásul vétele után szerezhet 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt külföldi befektető pénzügyi, energia-, víz- és távközlési szolgáltató, hadiipari és bizonyos informatikai társaságokban január elsejétől – írja a Portfolio. Nyilvánosan működő részvénytársaság esetén a tíz százalékot meghaladó tulajdonrészt is be kell jelenteni.

A Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvény szerint a bejelentési kötelezettség akkor is fennáll, ha a külföldi befektető 25 százalékot el nem érő tulajdonszerzése azt eredményezi, hogy a társaságban a külföldi befektetők együttes tulajdonrésze meghaladja a 25 százalékot.

A portál a bejelentéshez kötött tevékenységeket is felsorolja:

  • fegyver- és lőszergyártás, engedélyköteles haditechnikai eszközök előállítása,
  • kettős felhasználású termék előállítása,
  • kormányrendeletben meghatározott titkosszolgálati eszközök előállítása,
  • pénzügyi szolgáltatás nyújtása, fizetési rendszer működtetése,
  • a villamos energiáról, földgázellátásról, víziközmű-szolgáltatásról, elektronikus hírközlésről szóló törvények hatálya alá tartozó szolgáltatások,
  • az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek kialakítása, fejlesztése, működtetése.

…read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 1 times, 1 visits today)