Orbán Viktor: Erős napjaim lesznek Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli, a Kossuth rádiónak adott szokásos interjújában arról beszélt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívása jó döntés volt. Szerinte a magyar külpolitika általános alapelve, hogy barátokat gyűjtsenek, ne ellenségeket. Mint mondta: a török demokrácia ügye Törökországra tartozik, tiszteletet kell tanúsítani más országokkal szemben. A Nyugatnak nincs joga elítélni azokat, akik másképpen intézik ügyeiket, mint ők.

Hozzátette: Magyarország ott van, ahol. Itt van Kárpát-medencében, amire mindig hatalom volt hatással : Berlin, Moszkva, Isztambul – illetve Ankara. Az ország biztonsága szempontjából fontos, hogy Törökország és Magyarország jó kapcsolatot ápoljon. Elmondta: Erdogan elnök megerősítette, hogy Törökországban 4 millió menekült van jelenleg.

Azért nem indulnak el Európába, mert Erdogan elnök nem hagyja. Elemi érdekünk, hogy Törökországnak erős vezetője legyen

—magyarázta a miniszterelnök. Kiemelte azt is, hogy a legfontosabb dolog, hogy a két ország nemzetközi szövetséges, NATO-tagok vagyunk, ennél erősebb kötés, felelősségvállalás nincs.

Az esedékes EU-csúcsról elmondta:

Ha az európai helyzetet egyetlen mondatban kellene összefoglalnom: a tétek az asztalon vannak, minden szög kibújt a zsákból.

Állítása szerint Brüsszelben még mindig bevándorláspárti javaslatokat készítenek, ezért erős napjai lesznek a csúcstalálkozón.

Cikkünket frissítjük.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

…read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 1 times, 1 visits today)