Egy amerikai házaspár cége monopóliumot szerezne a varázsgomba-piacon

50 éve, Richard Nixon elnöksége alatt a varázsgombát illegálisnak minősítették, és azt állították, „nincs gyógyászati haszna”. De az utóbbi években elkezdték felfedezni a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin jótékony hatásait például a depresszió kezelésében, és végre további rengeteg kutatás folyik, aminek a következményeként Kaliforniában már az is felmerült, hogy a marihuána után a varázsgombát is legalizálnák.

A Quartz most arról ír, hogy egy kis, furcsa cég már fel is fedezte a leendő piaci rést, és az élére állt a kezdeményezésnek, hogy lehessen előállítani varázsgombából gyógyszerészeti termékeket. De a hallucinogénszakértők szerint a cég valójában az iparágat akarja leuralni.

Pszilocibint tartalmazó gombák kiszárított, fogyasztás előtti állapotbanFotó: Wikipedia

A 2016-ban alapított Compass Pathways az első legális pszilocibinellátóként pozicionálja magát. A közelmúltban óriási klinikai kutatást indított Európában és Észak-Amerikában, hogy a kábítószert depresszió kezelésére tesztelje. A cég kutatása a múlt hónapban pedig „úttörő terápiás besorolást” kapott az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivataltól (FDA), aminek köszönhetően a gyógyszer-fejlesztési folyamatot nagyon megkönnyítették, vagyis a cég messze leelőzheti a területen dolgozó többi intézményt. A Compass Pathways nemrég szabadalmakat is bejegyeztetett, amivel szintén versenyelőnybe kerülhet: mivel sok pszilocibinkutatás folyt már, a törvény szerint az összetevőket nem szabadalmazhatják, de egy új termelési eljárást már lehet. Ez a gyógyszeriparban nem szokatlan, de a pszichedelikus szereknél igen.

A pszilocibint korábban orvosi felhasználásra szánták, nem rekreációs céllal, mint a füvet jelenleg az USA-ban, és a legnagyobb kísérletek is alig több mint egy tucat alanyt vizsgáltak. A Compass 216 pácienssel kb. 15 helyszínen folytatott kísérletei messze felülmúlják az eddigi kutatásokat, miközben szakemberek szerint a kapszulával beadott gyógyszeres kezelés mellé nem társul elég hangsúlyos terápiás tréning, ami nem elég biztonságos.

A cikk szerint a Compass előtt a tulajdonos házaspárnak, George Goldsmith-nek (aki korábban addig illegális gyógyszerek engedélyeztetésén dolgozott) és Ekaterina Malievskaiának (aki Oroszországban és New Yorkban tanult orvostudományt) nem volt tapasztalatuk a pszilocibinkutatásban vagy a gyógyszeriparban. Az előnyük az, hogy 38 millió dollárt fektettek a cégbe olyanok, mint a szilícium-völgyi libertárius Peter Thiel vagy a korábbi Wall Street-i vezetőből lett kriptovaluta-befektető Mike Novogratz. A Quartz próbált a befektetőkkel és a két tulajdonossal is beszélni, de nem akartak nyilatkozni.

Viszont a lap beszélt 9 pszilocibinszakértővel is, akik már megbánták, hogy segítettek a párnak beindítani az üzletet, mert szerintük a cég motivációja és célja veszélyes lehet, ugyanis olyan rohamtempóban építkeznek, hogy ha a megfelelő óvintézkedések nélkül dobják piacra a pszilocibintartalmú gyógyszereket, árthatnak is a fogyasztóknak. Azt mondják, a tulajdonosok először létrehoztak egy jótékonysági szervezetet, ami arról tartott előadásokat, hogy a halálos betegek utolsó napjait könnyebbé tehetik a pszilocibin alapú gyógyszerek. Majd 2016-ban alapítottak egy hasonló, de már profitorientált céget, két évvel később pedig bezárták a nonprofit …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)