Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Több ezer cápatojást fedezett fel hétszáz méter mélységben a Searover távirányítású kutatórobot, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán talapzatát. Az ír partoktól 320 kilométerre, egy hideg vizű korallzátony térségében felfedezett cápakeltető lehet a legnagyobb ilyen az ír vizeken.

A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a tojások körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben. A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat.

“Valódi heuréka-pillanat volt” – mesélte a Guardiannek David O’Sullivan, a projektet vezető tudós arról a pillanatról, amikor a három hétig tartó vizsgálódás vége felé egy kora hajnali órán meglátták a cápakeltetőt. Szerinte az ilyen mélytengeri cápakeltetőkről nagyon keveset tudunk, vagyis “nagy biológiai felfedezést” tettek, ami még David Attanborough népszerű sorozatába, a Kék bolygóba is bekerülhetett volna, ha az alkotók tudnak róla. (Via MTI, Marine Institute)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)