Tőkés: Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia

Az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérte számon Bukaresten a centenáriumi nagygyűlés Székelyföldön. Az MTI beszámolója szerint a Sepsiszentgyörgy főterén tartott rendezvényen Tőkés László kijelentette:

“a történelem már túlhaladott azon, hogy a Nagy Háború győztes hatalmai semmibe vették a magyarok önrendelkezési jogát, ma már Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia”

Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

Az EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: az 1918-as gyulafehérvári határozatban a románság “teljes nemzeti szabadságot” ígért az együtt élő népek számára, vagyis területi és személyi elvű autonómiát, amit Románia sohasem teljesített, de az erdélyi magyarság nem törődhet bele a jogfosztásba.

“Területért jogokat követelünk. Hogyha már a hazánktól megfosztottak minket, új hazánkban, közös országunkban legalább alapvető emberi és kollektív jogainkat biztosítsák cserében,”

mondta. Az esemény egyetlen román szónoka, Sabin Gherman szerint ha Bukarest autonómiát biztosítana a történelmi régióknak, az fejlődést hozna az egész országnak.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)