Mit ér egy angol diploma?

Az angol egyetemek továbbra is nagyon népszerűek a Brexit ellenére is. Igaz, nem csak népszerűek, de viszonylag drágák is. Hogy pontosan mennyire és milyen stratégiákat követnek az ott tanulók – ennek járt utána az Index.

Több mint 13 ezer magyar tanul külföldi egyetemeken, elsősorban Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság számít népszerű célpontnak. Utóbbi ország azonban még úgy sem olcsó, hogy az uniós diákok „csökkentett” tandíjért tanulhatnak.

Ezzel együtt is könnyen kerülhet annyiba a kinti tanulás a plusz költségekkel együtt, amennyibe egy felnőtt, családos ember egy főre jutó megélhetési költségeit közelítené.

Az angol diákhitel évi 9250 fontot előlegez meg, ám visszafizetése később nagy fegyelmezettséget igényel. Az egész rendszer azon alapul, hogy a szerződő fél folyamatosan informálja a hitelt nyújtó céget a jövedelem és élethelyzetbeli változásairól.

Ha ezt nem teszi meg, akkor az angliai diákhitel központ kiszabhat rá egy büntetést, sőt még arra is kötelezheti, hogy egy összegben fizesse ki a fennmaradó tartozásait büntetéssel együtt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A tandíj persze egy dolog, a megélhetés meg egy másik. Anglia elég drága, Hollandiában 2000 euró évente a tandíj, Dániában pedig elérhetők a megélhetést fedező támogatások, ha a diák legalább heti 10-12 órát dolgozik.

Persze sok minden szól egy angol egyetem mellett.

„Egész más élmény olyan helyen tanulni ahol partnerként kezelnek. Ahol, ha sokaknak rossz az eredménye egy modul végén, akkor nem csak a diákban keresik a hibát. (…) Nagy magabiztosságot ad az is életben, hogy egy idegen országban, idegen helyen is sikerült baráti kört kialakítani és megtalálni magam” – írta egy Angliában tanult diák.

Az is nagy kérdés, hogy a kint végzett fiatalok visszatérnek-e Magyarországra. Van olyan, aki szinte biztos benne, hogy a közeljövőben nem.

„Még nem tudom biztosan, hogy mit és hol akarok csinálni egyetem után, de nagyon kicsi esélyt látok rá, hogy 10 éven belül visszatérjek Magyarországra. Valószínűnek tartom, hogy vagy itt maradok, vagy az USA-ba megyek, vagy Nyugat-Európában máshova, vagy mesterszakra vagy dolgozni” – írta egyikük.

Az Engame Akadémia 2016-os kutatásából az is kiderült, hogy az akkor külföldön élő (még tanuló vagy már végzett) diákok közel 30 százaléka egyáltalán nem tervez hazaköltözni Magyarországra, 40 százalék viszont igen, valamikor a jövőben, 9 százalék pedig elég hamar, két éven belül vagy az egyetemi képzés befejeztével térne vissza Magyarországra.

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Így veszített el Magyarország egy egyetemistát

(Fotó: pixabay.com/TeroVesalainen)

A Mit ér egy angol diploma? bejegyzés először a Határátkelő jelent meg.

…read more

Source:: Határátkelő

(Visited 1 times, 1 visits today)