Mexikó a könnygáz bevetésének alapos kivizsgálását kéri Washingtontól

A mexikói kormány azt kérte, hogy az Egyesült Államok vizsgálja ki a San Diego és Tijuana közötti San Ysidro nevű határátkelőnél vasárnap történt eseményeket, különösen a könnygáz bevetésével kapcsolatos tényeket.

A mexikóvárosi amerikai nagykövetséghez intézett diplomáciai jegyzéket hétfőn a mexikói kormány azzal kapcsolatosan, hogy november 25-én a migránskaraván mintegy ötszáz tagja megrohamozta az átkelőt, az amerikai határőrök pedig könnygázt vetettek be, és visszaszorították a határfalat ostromlókat. A határátkelőt ezt követően vasárnap délután lezárták, de hétfőre virradóra ismét megnyitották.

Az EFE spanyol hírügynökség ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy a történtekkel kapcsolatban még nagy a zavar, mert egyes értesülések szerint az amerikai határőrök állítólag akkor vetettek be könnygázt, amikor az említett migránsok még mexikói területen voltak, márpedig, ha ez így volt, akkor feltételezhetően ezzel az akcióval megsértették a latin-amerikai ország szuverenitását.

A mexikói kormány ennek a tisztázása érdekében fordult az amerikai hatóságokhoz. A közleményben a mexikói külügyminisztérium megerősítette országa elkötelezettségét, hogy továbbra is minden pillanatban védeni fogja a migráns személyek emberi jogait és biztonságát. Mexikó ugyanakkor érdekelt abban, hogy fenntartsa Washingtonnal a legszorosabb együttműködést a migránsprobléma megoldása céljából.

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Sugárvédelmi szolgáltatások