Európa harmadik vonalába száműzik a magyar csapatokat

Nagyon nem úgy alakult a nemzetközi focikupák átalakítása, ahogyan azt a magyar csapatok szerették volna. Pedig olyan szép terve volt Orosz Pálnak, a Fradit működtető cég vezetőjének. Ő is tagja volt a nemzetközi bizottságnak, ami döntött a reformokról.

Orosz terve az volt, hogy ha már a közpénzekből rekordköltségvetésre felhízlalt Fradi minden évben csúfosan elbukik az első európai lépcsőfokokon, akkor könnyítsék meg a bejutást a főtáblára, és emeljék meg a létszámot. Nagyszerű elképzelés, csak éppen a többi klub a felhigítás helyett inkább a Bajnokok Ligája kistestvérének a minőségét akarta javítani. Így aztán nemhogy bővül majd az Európa-liga főtáblájának a létszáma, hanem még csökken is 48-ról 32-re.

Kárpótlásul létrehoznak egy hátsó pályás kupát a leggyengébbeknek. Ide száműzik a Fradit és a magyar csapatokat is, a bajnok kivételével.

A rendszert 2021-től alakítját át, a gyengébb bajnokságok dobogósai és a kupagyőztes eleve csak a harmadosztályban indulhat. Itt a helye a világszínvonalú magyar focinak is.

Az új rendszer úgy néz ki, hogy a Bajnokok Ligájában továbbra is elindulhat valamennyi első helyezett, a bajnoksága színvonalától függetlenül. Aztán a selejtezőkben addig jutnak, amíg elügyeskedik magukat. Lehet az a BL-csoportkör, vagy ha az nem jön össze, az Európa-liga, ha az sem, akkor majd az új EL-2. Vagyis föntről el lehet jutni akár az EL-2-be is. Lentről fölfelé viszont nincs út, csak ha a kupát megnyerni valaki.

Ami a magyar csapatok számára nagyon kellemetlen változás, hogy a másodosztályt jelentő Európa-ligát 2021-től bezárják előttük. Az Európa-liga most minden bajnokság számára nyitott. Három év múlva csak a 15 legerősebb bajnokság csapatainak adják meg a lehetőséget az indulásra. Ettől az NBI nagyon messze van, jelenleg 33. A Videoton idei bejutása az Európa-liga főtáblájára ezen javítani fog, de a legjobb 15 nem lesz látótávolságon belül.

Így aztán marad a harmadosztály.

A reformbizottságban dolgozó Orosz Pál az Echo Tv-ben igyekezett elmagyarázni az új felállást, bár ő is keveset tud még a végleges rendszerről. Az biztos, hogy a magyar csapatokat a harmadosztályba terelik, a sorozatnak egyelőre neve sincs, nem lehet tudni, mennyi pénzt kereshetnek majd a csapatok, hány pontot gyűjthetnek az UEFA-rangsorban.

Ez azonban biztosan nem lesz akadálya annak, hogy tovább emelkedjen például a Fradi és a Videoton költségvetése, a Ferencvárossal éppen most írt alá támogatói szerződést az MVM, a parlament pedig évi 500 millió forintos keresetig ad majd adókedvezményt sportolóknak, praktikusan az itthon játszó focistáknak.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)