Pihenés gyerekekkel: miért érdemes családbarát szállodát választani?

Az év első szakasza a legideálisabb időpont a kicsikkel való utazásra. Jó hír, hogy egyre inkább odafigyelnek a magyar szállodák a családosokra, ha a vendég jelzi, hogy kisgyerekkel érkezik, bizonyos szolgáltatásokat biztosítanak számukra. Nem mindegy azonban, hogy a szálláshely aposztrofálja magát családbarátként, mert ezzel jól eladhatja magát a piacon, vagy valójában ebbe a besorolásba tartoznak – utóbbi besorolást a turisztikai szakemberek, felkészítés és rendszeres ellenőrzés alatt adhatják. Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis családi utazási szakértője mesélt a családbarát szállodák előnyeiről.
Ha kisgyerekkel, babával utazunk, családbarát helyet is választhatunk, nem mindegy azonban, hogy a szálláshely magát sorolja a kategóriába, vagy valóban megszerezték, megérdemlik ezt a jelzőt.

„A magukat családbarátnak tituláló hotelek, panziók között – felszereltségüket illetően – számottevő különbségek lehetnek. Van, ahol a kicsiknek szánt szolgáltatások kimerülnek abban, hogy kérésre babaágyat helyeznek a szobába, az étteremben pedig etetőszéket biztosítanak a legkisebbeknek. De van olyan hely is, ahová elegendő, ha csemeténk ruháit, cipőit és a kedvenc alvós játékát visszük magunkkal. Minden más – a babakádtól a hordozón át a játszószobáig – a helyszínen megtalálható. Ahhoz, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, nem árt jó előre utánajárni annak, mivel is készülnek az apróságok számára az adott szálláshelyen” – mondja a szakember.

Mitől más a minősített családbarát szálloda?

Az utazási szakértő hangsúlyozza, hogy sok hazai szálláshely aposztrofálja magát családbarátként, mert ezzel jól eladhatja magát a piacon, de a fogalom gyakran tartalom nélküli. A minősített családbarát szálláshelyek-védjegyrendszer alapvető célja, hogy garanciát nyújtson a családbarát szolgáltatások minőségi színvonalára. A csatlakozni kívánó szálláshelyek felvétele nem önbevallás alapján történik, hanem felkészítés előzi meg, és egy meghatározott – több mint 60 szempontot vizsgáló – kritériumrendszer használnak, melyet rendszeresen ellenőriznek.

„Fontos, hogy mi nem baba-, vagy gyerekbarát szállodáról beszélünk, hanem a család egészében gondolkodunk. A minősítési rendszerünk nem baba-, gyerek- vagy családbarát, hanem családi. Sok szülő állítja, hogy akkor érzi jól magát, ha a gyereke is, de valljuk be, ez nem egészen igaz: mindenkinek kell pihenés. Mi azt szeretnénk, hogy a család minden tagja megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Tehát azon túl, hogy a kisgyerekesek számára biztosítják az otthon kényelmét, a mindennapi élethez szükséges felszereléseket, gondoskodniuk kell megfelelő időtöltésről a nagyobbaknak is. Nemcsak egy kifestőre, kézművesre vagy filmre gondolok, hanem valóban minőségi programokra. Egyre inkább szeretnénk a szülők számára is tartalmas lehetőségeket nyújtani azokra az időszakokra, amíg gyerekeik az animátorokkal vannak. És mindennek ki kell egészülnie olyanokkal, amelyeken a családtagok közösen is részt tudnak venni” – mondja.

Fontos a rugalmasság, a gyerekek szórakozása

A családbarát szálláshelyeknél fontos a rugalmasság, hisz a gyerekekkel mindig történhet valami, ezért egy foglalást lehet, hogy módosítani kell, a megérkezéskor, lehet, hogy felmerül valamilyen extra igény, amit rögtön meg kell oldani. A gyerekbarát szálláshelyeken nem jelent gondot a gyerekzsivaj, a rohangálás, a fröcskölés a medencében.

Nagyon fontos a gyerekek biztonsága: lépcsők, a nyitott kert, parkoló, üvegajtók, korlátok hiánya, konnektorok, lógó vezetékek mind egy-egy baleset okai lehetnek – ezekből adódó balesetek lehetőségét minimalizálni kell.

Babaágy, pelenkázó, bili – mit lehet otthon hagyni?

Csecsemőkkel, …read more

Source:: bdpst24

(Visited 1 times, 1 visits today)