Az illetékes amerikai hatóság szakértői engedélyeznék a ketaminos orrspray-t

Az amerikai szövetségi gyógyszerhatóság, az FDA szakértői engedélyezésre javasolták a Johnson & Johnson által kifejlesztett, Esketamine nevű orrszpray-t, amely a ketamin, a partidrogként népszerű lónyugató aktív hatóanyagával kezeli a depresszió tüneteit. Ha a hatóság megfogadja saját szakértői ajánlását, hosszú évek óta először engedélyezhetnek új szert a depresszió kezelésére.

A gyártó az Esketamine-t a legsúlyosabb, öngyilkos gondolatoktól szenvedő depressziósoknak ajánlja. A New York Times beszámolója szerint a pszichiátereket, fogyasztókat is magában foglaló 17 tagú testület csaknem egyhangúlag támogatta az új gyógyszer engedélyezését, mondván annak előnyei messze felülmúlják a veszélyeit. Az FDA a Times szerint általában követni szokta a szakértők ajánlását.

A ketamin kipróbált szer a depresszió kezelésében, ellenőrzött körülmények között, intravénásan, kúraszerűen már évek óta alkalmazzák Amerikában a tünetek enyhítésére. Ezeket a terápiákat azonban nem fedezik a biztosítók, pedig átlag háromezer dollárt kérnek egy ilyen kezelésért. Amennyiben az FDA engedélyezi, az Esketamine-t a legtöbb amerikai egészségbiztosító fedezné.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)