Focis hangulatokkal magyarázza el az MTA, miért őrültség felszámolni a kutatóhálózatot

Részletes összefoglalót tett közzé honlapján a Magyar Tudományos Akadémia, melyben a labdarúgásból átvett példákkal magyarázzák el, mire büszkék az akadémiai kutatóhálózat tagjai.

Ez az a kutatóhálózat, amely alól nehezen érthető módon akarja kirántani a talajt a kormány, élén Palkovics László miniszterrel.

‘Az Aranycsapathoz hasonlóan kell felépíteni a magyar tudományt, azaz miért lenne értelmetlen szétszedni az MTA kutatóhálózatát’ című írásban azt írják, hogy ahogyan annak idején a Honvédot és az Aranycsapatot, vagy – külföldi példát is hozva –körülbelül 20 évvel később az Ajaxot és a Cruyff nevével fémjelzett holland tizenegyet összeállították, úgy lehetne most a tudományos élet szövetségi kapitányának is egy már meglévő, nemzetközi szinten is folyamatosan bizonyító „klubcsapatra” alapozni az új magyar „K+F+I nemzeti válogatottat”.

A focis hasonlatokra épített írás ezután ábrákkal foglalja össze, hogy miért topcsapat az MTA. Mint írják, amire jogosan mindenki büszke lehet: Magyarország a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményes az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Az ERC a tudományban a „Bajnokok Ligája”. Az ERC-pályázatokon elnyert támogatás jelentős összeg: egy már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat. Puskás Ferenc szállóigévé vált mondását kölcsönvéve ezzel a nagy pénzzel már nagy focit lehet játszani, vagyis az adott téma legkiválóbb kutatóit lehet összegyűjteni, és számukra kiemelkedően jó körülményeket lehet biztosítani a kutatáshoz.

(Arra a szomorú tényre nem tér ki az írás, hogy a legnagyobb magyarországi ERC-nyertes amúgy a CEU volt, amit a Fidesz már elzavart az országból.)

Azzal folytatják, hogy az ERC-nyertesek támogatása a nagy európai futballklubok által kínált szerződésekhez hasonlíthatók, azzal a lényeges különbséggel, hogy itt a játékos dönti el, melyik klubban játszik, azaz melyik intézménybe viszi a pénzt. Ezért is fontos, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatának alapműködése biztosítva legyen, különben a nyertes kutatók nem tudnak magyar intézeteket választani, a legjobbjaink nem tudják hazahozni a pénzt (akiket egyébként tárt karokkal várnak a külföldi kutatóhelyek is).

A cikk kitér arra is, hogy az akadémiai kutatók teljesítményét jól példázza az is, hogy sokan – az analógiánál maradva – kis pénzből is nagy focit mutatnak be. A 2017-es adatok szerint például a Magyarországéhoz hasonló …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)