Breivik inspirálta az új-zélandi lövöldözőt, félelmetes szenvtelenséggel ölt

Péntek reggel fegyveres támadás történt Új-Zélandon, egy vagy több fegyveres megölt 49 embert két mecsetben Christchurch városában. A rendőrség még vizsgálja az esetet, négy embert őrizetbe vettek. Három emberről egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepük volt a támadásban, a negyedikről viszont úgy tűnik, hogy igen.

Ő a 28 éves, ausztrál Brenton Tarrant, valószínűleg ő az, aki a Facebookon élőzte végig, ahogy lelőtte az embereket a Masjid Al Noor mecsetben, és ő tett közzé a támadás előtt egy 84 oldalas manifesztumot a gondolataival.

Brenton Tarrant

A Facebook, a Youtube és Twitter jelenleg versenyt fut az idővel, és próbálják eltüntetni az oldalaikról a Tarrant által készített videót. A férfi profilját már törölték, de ami egyszer felkerült a netre, annak a terjedését nehéz megállítani, mert újabb és újabb helyeken bukkanhat fel, ez történik jelenleg a videóval is.

Pedig az új-zélandi rendőrség kifejezetten kérte, hogy senki se ossza tovább a videót, mert azzal csak a terroristáknak kedveznek.

Grafika: AFP/444

A videó bemutatja, milyen félelmetes szenvtelenséggel gyilkolta meg Tarrant az ádozatait. Egy fejkamerával rögzítette, ahogy szinte egykedvűen besétál a mecsetbe, majd már rögtön az ajtóban elkezd tüzelni, és utána is válogatás nélkül lő mindenkire, akár közvetlen közelről is. Az ártatlan áldozatok közül többen a padlón kúszva, sérülten próbálnak menekülni előre.

A 84 oldalas szövegben Tarrant részletesen ír róla, hogy a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik inspirálta, és meg akarta bosszulni azt a “többezer halált, ami a külföldi hódítók okoztak”. A támadásról azt írta, az meg fogja mutatni a megszállóknak, hogy “ez a föld nem az ő földjük”.

Megemlítette, hogy már két éve tervezi a támadást, és három hónapja döntötte el, hol fog elcsapni.

Fotó: TESSA BURROWS/AFP

A szövegben Tarrant úgy ír magáról, hogy a munkásosztályból származik, egy alacsony jövedelmű családból. Korábban személyi edzőként dolgozott egy helyi edzőteremben Ausztráliában, de a Sydney Morning Herald szerint tartott ingyenes atlétikai programokat is gyerekeknek. 2012-ben utazni indult, majd letelepedett Új-Zélandon.

Tarrant 17. századi brit katonai dalokat hallgatott, miközben tüzet nyitott az …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)