Elhidegülő, ijedt, bosszúszomjas tinédzserek – késekkel

A brit rendőrparancsokokat tömörítő bizottság vezetője, Sara Thornton szerint nemzeti válsághelyzetként kéne kezelni, hogy drasztikusan megnőtt a fiatalok között elkövetett késeléses bűncselekmények száma.

Thornton nincs egyedül a véleményével: a közelmúltban politikusok és rendőrségi vezetők sora fejtette ki aggodalmát a megugrott késelések miatt, és mindenki gyors és határozott fellépést sürgetett. Csatlakozott hozzájuk a brit média jelentős része is, amely a „mai fiatalok” erőszakosságáról és a bandaháborúk világáról cikkezve kelt morális pánikot.

A probléma alapja persze valós: éveken át tartó csökkenő tendencia után az elmúlt években valóban megnőtt a fiatalok között késsel elkövetett bűncselekmények száma, és idén csak március elejéig tíz tinédzsert késeltek halálra az országban. Ráadásul ugyan az esetek többsége még mindig a nagyvárosokban történik, de arányait tekintve vidéken még nagyobb mértékben nőtt meg a támadások száma.

Az elmúlt évek országos statisztikáit nézve látni, hogy az áldozatok többsége fiatal, 18 és 24 év közötti férfi. De megnőtt a 18 évnél fiatalabbak ellen elkövetett késelések száma is (2016-ról 2018-ra 77 százalékkal).

Londoni rendőrökFotó: David Cliff/NurPhoto

A közelmúltban két, nagyobb médiafelhajtást kiváltó késelés történt: a 17 éves manchesteri, középosztálybeli családból származó, magániskolába járó Yousef Ghaleb Makkit egy barátja háza előtt – kifejezetten jómódú, békés környéken – szúrta le két, szintén 17 éves elkövető; Jodie Chesney cserkészlányt – ő is 17 volt – pedig egy londoni parkban támadták és ölték meg, valószínűleg minden ok nélkül. A két eset azért is kavarta fel a szokásosnál jobban a brit közvéleményt, mivel mindkét esetben középosztálybeli, rendezett családi hátterű fiatalt szúrtak halálra, míg a bűncselekmények legnagyobb része természetesen zűrösebb környékeken történik, és az áldozatok többsége is szegény vagy a társadalom perifériáján élő. A két gyilkosság után ismét fellángolt az évek óta tartó politikai vita arról, hogy milyen tényezők felelősek az egyre több késes támadásért. Maga a kormány is megosztott ebben a kérdésben: a belügyminiszter Sajid Javid azonnali és jelentős plusz forrásokat akar a rendőrségnek, míg Theresa May szerint nincs összefüggés a késes támadások terjedése, és a rendőrség létszámának csökkentése között.

Vita a forrásokról

Az biztos, hogy a forráshiány kérdése állandóan visszatérő eleme a késelésekről szóló közbeszédnek: az elmúlt években a konzervatív kormány jelentős megszorításokat hajtott végre: nemcsak a rendőrségi forrásokat csökkentette, de a szociális szféra számos területén húzott a költségeken.

Elemzők egy része szerint még nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy egyértelmű összefüggést lehessen kimutatni a rendőrségi forráskivonások és a megugrott késelések között. Akik igazán komolyan foglalkoznak a fiatalkorúak körében megugrott erőszakos bűncselekmények számával, nem is ezt tartják a fő kérdésnek.

A tudományos szakvéleményeket feldolgozó Conversation összegyűjtötte, mint mondanak erről a kérdésről a témával foglalkozó kriminológusok és kutatók. …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)