Imádjuk a hazait

Két azonos árú és hasonló tulajdonságú termék közül a magyar vásárlók több mint 85 százaléka a hazait választja – derül ki egy kutatásból. Sőt a vevők több mint a fele akár valamivel többet is hajlandó fizetni azért, hogy a magyar gazdaságot támogassa.

Egyre többen ismerik el a magyar termékek minőségének javulását, olyannyira, hogy a vásárlók ma már kifejezetten a védjeggyel megkülönböztetett magyar terméket keresik a boltok polcain.

„Az elmúlt évtizedben sikerült jelentősen megváltoztatni a magyar termékek megítélését a fogyasztók körében” – idézte az MTI Benedek Esztert, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki ezzel kommentálta azt a felmérést, amely szerint a magyar vevők 85,9 százaléka két azonos árú és hasonló tulajdonságú termék közül inkább a magyar termék védjeggyel ellátottat választja. Sőt az is kiderült, hogy a fogyasztók 52,7 százaléka akár 10 százalékkal többet is hajlandó fizetni azért, hogy hazai terméket vásároljon.

Képünk illusztráció
MTI Fotó: Kallos Bea

A kutatás adatai szerint a termékek hazai származásának beazonosításában a vásárlóknak a legnagyobb segítséget a magyar gyártó csomagoláson való megjelölése és a védjegy jelenti. Ezek számukra hatékonyabban igazolják az áru származását, mint egy ismert, adott esetben magyaros hangzású márkanév.

Leginkább a friss és tartós élelmiszerek, valamint a szépségápolási termékek esetében jellemző a magasabb felár elfogadása – derült ki a kutatásból.

Ezt a logót keresse!

A felmérésből az is kiderült, hogy az eredetjelölő védjegyek közül a Magyar Termék ismertsége volt a legnagyobb és leghitelesebb. A Magyar Termék Nonprofit Kft. – amely a Földművelésügyi Minisztérium partnere – védjegyei már közel 160 cég mintegy négyezer termékén megtalálhatók.

– A Magyar Termék védjegyek fellelhetők azon termékeken, amelyek száz százalékban magyar alapanyagból és Magyarországon készültek.

– Hazai Termék elnevezésnél az élelmiszernek hazai feldolgozásúnak és az összetevőket tekintve legalább felében magyar származásúnak kell lennie.

– Hazai Feldolgozású Termék elnevezéssel jelölik a belföldön feldolgozott, de többségében importösszetevőket tartalmazó élelmiszereket.

Vásárlókat kérdeztünk

Ida (78)
Én inkább a hazai termékeket keresem a polcokon. Ezeken az ízeken nőttem fel, inkább odaadom azt a pár forintot, amennyivel esetleg több, de arról legalább tudom, hogy magyar.
Anikó (23)
Legtöbbször hazait szoktam venni, mert sokkal jobb az íze. Nyilván vannak olyan különlegesebb csokoládék, amelyekből jobban szeretem a külföldit, de zöldségből, gyümölcsből, tejtermékből mindig hazait vásárolok.
István (39)
Ha ugyanannyiba kerül, akkor inkább a magyar terméket veszem meg. A hazai gazdaságot is kéne támogatni, nem csak a külföldit. Van néha ízben is különbség a magyar javára, de minőségben általában azonosak.

További cikkek: