Leszavazta a Handó Tünde elmozdítását kérő indítványt a Parlament fideszes többsége

Közleményt adott ki az Országos Bírói Hivatal, mely szerint vezetőjüket, Handó Tündét kedden megerősítette posztján az Országgyűlés plenáris ülése.

Handó eltávolításának érdekében az Országos Bírói Tanács fordult a parlamenthez, mivel szerintük az OBH vezetője hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja és szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével.

Handó egy ideje nem hajlandó együttműködni az őt ellenőrizni hivatott OBT-vel. A legvitatottabb kérdés Handó kinevezési gyakorlata, ugyanis sokszor előfordult, hogy az OBH vezetője nem a legjobban szereplő pályázat készítőjét nevezi ki bírósági vezetőnek, hanem saját hatáskörben, megbízással nevez ki valaki mást. Ezt az OBT többször is kifogásolt már. A konfliktus hátteréről részletesen írtunk korábban.

A parlament honlapján látható, hogy az OBT indítványátt a Fidesz-KDNP képviselői nem támogatták, így az 120 nem és 54 igen szavazattal leszavazták.

Ezzel kapcsolatban az OBH közleményében azt írja, hogy bebizonyosodott, az OBH elnöke – mint a legellenőrzöttebb közjogi szereplő – megválasztása óta a törvényeket maradéktalanul betartva végezte munkáját.

Handó Tündét amúgy épp e szavazás napján tüntette ki Polt Péter legfőbb ügyész.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)