Ford Driving Skills for Life – Budapest

A társadalmi szerepvállalás jegyében idén harmadszorra kerül megrendezésre az amerikai autógyártó balesetmegelőzési programja a Ford Driving Skills for Life. A negyvenhárom országot érintő globális kampánynak Magyarország 2017 óta a részese.

Amióta ez a vezetéstechnikai tréning nálunk is elindult, azóta saját gyerekemként kezelem a programot – mondta Györke Orsolya a Ford kommunikációs vezetője. Nemcsak szülőként, hanem felelős vezetőként is úgy gondolom, hogy előre kell gondolkoznunk. A statisztikák egyértelműen alátámasztják, hogy komoly feladattal állunk szembe. Magyarországon évek óta ez az első számú halálozási ok, a felmérések szerint korcsoport közel 15% százaléka okozott vagy szenvedett már el autóbalesetet. 18-24 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a többiek, körükben Európa szerte ez a vezető halálok – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Györke Orsolya a Ford kommunikációs vezetője

A Ford által 2003-ban indított programban világszerte egymillióan vettek részt. Európában 2013 óta vannak Ford Driving Skills for Life tréningek. Ez idő alatt harmincnyolcezer frissjogosítványos fiatal „végezte el a kurzust”. A tréningek moduljai folyamatosan igazodnak a közlekedési körülményekhez. Az alapmodulokat olyan vészhelyezti szimulációk alkotják, mint például az alulkormányozottság, megcsúszás, vészfékezés, hirtelen irányváltás A résztvevők emellett azt is kipróbálhatják, hogy milyen külső zavaró körülmények mellett vezetni, (lásd: mobilozás) vagy azt is, hogy drog, ittas vagy bódult állapotban, hogy változik meg a reakció idő. A Ford európai kutatása szerint ugyanis a fiatalok 13% százaléka vezetett már ittasan, 8 százaléka illegális szerek hatása alatt, vagy 15 százalék pedig másnaposan.

Ebben az éveben a kerékpáros közlekedéssel egészül ki a tréning programja. Nem véletlenül, hiszen Európában csak nem 250 millióan pattannak nyeregbe. Az egyes országok presszionálják is a kerékpáros közlekedést, azonban az infrastruktúra csak nehezen követi az egyre nagyobb igényeket. A morál pedig néhol a béka feneke alatt van. A sajtótájékoztatón autósok vs. kerékpárosok kiélezett közlekedési szituációiról kaptunk egy zanzánsított videókivonatot, amiből egyértelműen kiderül, hogy mindkét oldalból hiányzik a kölcsönös tisztelet.

A helyzet normalizálásának érdekében a Ford a Ford Driving Skills for Life programjával párhuzamosan elindította „Az út mindenkié kampányát”, aminek fő üzenete, hogy összhangot teremtsen a két tábor között. Az DSFL-be integrált új modul a digitális világot használja segítségül.

A ‘WheelSwap’ segítségével láthatóvá válik, hogy milyen hajmeresztő – és mennyire életveszélyes – a másik fél számára, ahogyan az úton viselkednek. Az első felmérések azt mutatják, hogy miután az emberek mindezt megélték a virtuális valóságban, szinte valamennyien azt mondták, hogy változtatniuk kell a közlekedési szokásaikon.

De, nemcsak az elrettentés szolgálja az új állomás beiktatása a tréningbe, hanem a megelőzést is. Ehhez az úgynevezett “Dutch Reach” technikát is megismerhetik a résztvevők, ami segít elkerülni az olyan baleseteket, mint például a kerékpárosokkal való ütközés az ajtó nyitásakor, illetve megtanulják észlelni a holttérben felbukkanó kerékpárosokat és biztonságos távolságot tartani, amikor kikerülik őket.

Ford Driving Skills for Life 2017-es magyarországi debütálása óta mondhatni teltházzal üzemel, és idén is maximális létszámra számítanak. Eddig csaknem ezren próbálhatták ki magukat a kiélezett helyzetekben, amihez a márka mindig a legújabb modelljeit biztosítja. A Fiesta, majd az EcoSport után 2019-ben a Focus-ok volánja mögött próbálhatják ki magukat a jelentkezők. A négy, egyenként félnapos tréningre …read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)